i Dobálós darabos savanyúság alapé, ahogy én készítem: 10 l víz - én nem szoktam felforralni - 1,5 kg cukro, 40 dkg só, 3 liter ecet, 10%-os, ízlés szerint, 3 cs. Na-Benzoát, 2 cs szemes bors, 2 cs koriander, 2 cs mustármag, 7 mokkás kanál borkén, 2-3 cs babérlevél. Ez a mennyiség nekem két vödörre elég, az egyik kb. 5 literes, a másik olyan 15 körüli.
minden mehet bele recim 1 liter viz, 3 dkg. só, 1 dl 20 %-os ecet, 15 dkg. cukor, 1 mokkáskanálnyi borkénpor, egy napig hagyom a levet állni, és konyhasót használok. egy napid hagyom állni a levet, és másnap öntöm rá a savanyítani valóra, csalamádé, vagy ami van, paprika vagy más egyéb, még a karfiol is kifehéredik tőle, nagyon jó reci, nekem bejött sok éve így rakok el nagyobb mennyiséget is.
uborka, káposztával töltött cecei vagy bogyiszlói paprika, alma paprika, utóbbiak erét én kivágom, hogy ne legyen nagyon csípős, zöld paradicsom, sárgarépa, káposzta cikk (őszi káposzta), karfiol, cukkini (bár utóbbi nekem megpuhult tavaly), apró hagyma, sárgarépa - ezt mind belerakom
Én anyósomtól úgy tanultam 1 liter víz, 1 evőkanál só, 3 evőkanál cukor és 1 dl ecet, fűszerek: bors, koriander, borókabogyó, ha van kapormag. Az ecet kivételével felforralom teszek bele pici borként és tartósítót, 2-3 perc forralás után elzárom és akkor teszem bele az ecetet. Ha kihűlt akkor öntöm a savanyúságra- Ezek az arányok literenként értendők, ahány liter a víz annyiszor több a többi anyag is.
A banánt megpucoljuk, és karikákra vágjuk.A citromlevét kicsavarjuk.A banánt a vízzel feltesszük főni (ha kevés lenne, pótoljuk picit később), hozzáadjuk a citrom levét,és a cukrot...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű2 l vízbe beáztattam a megmosott citromfűleveleket, beletettem a citromkarikákat, és ázni hagytam egy napig. Ekkor beletettem a fruktózt és a citromsavat, felforraltam, majd 15 per...
Elkészítési idő: 1 nap Nehézség: KönnyűFügét turmixolni. Sűrűre főzni.Hozzá a többi , kicsit össze forralni. Két folpack közé nátriumbenzoát. Száraz dunszt.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA málnát (szedret) átválogatom, de nem mosom meg, üvegekbe rakom. Felöntőlét előre elkészítem, hogy legyen ideje kihűlni. Felforralom, hogy a fűszerek aromája átjárja a folyadékot...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű