Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Házi pektin


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Éretlen alma (akár fáról lehullott selejt alma is jó)

Elkészítés:


Minden háznál van hullós alma, olyan, amit már csak a darazsak járnak, jobb esetben, aztán ott rothad el a fa alatt. Az éretlenebb alma tartalmazza a legtöbb pektint, ezért jobb, ha azokat keressük inkább. Gyűjtsük össze a hullós almát, sőt a magházát, héját is, ami amúgy a szemétbe végezné.

A magházat és a héjat egyből dobhatjuk a fazékba, az egész almákat vágjuk apróbb darabokra, és távolítsuk el a kukacos részeket belőle. A fazékba öntsünk annyi vizet, hogy ellepje a gyümölcsöket, majd a legerősebb hőfokon főzzük egy órán keresztül.

Ezután hűtsük le, épp hogy langyos legyen, majd tegyük sűrű szűrőbe vagy vászonzacskóba és hagyjuk csepegni másnapig. A kapott levet tegyük fel főni, majd mikor felére csökkent próbáljuk ki, ha lecsepegtetjük egy tányérra, eléggé megdermed-e. A lényeg, hogy lecseppenve gyorsan kocsonyásodjon.

Tegyük üvegekbe, majd tegyük száraz dunsztba pár napra, majd használjuk a lassan sűrűsödő lekvárok, dzsemek készítéséhez.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Zsuzsa
Lekvár céklából
Lekvár céklából

A céklát egészben megfőzzük - sós vízbe tesszük fel főni, lassan főzzük, kb. 1,5-2 óra múlva lesz kész. Ha megfőtt, kihűtjük, majd a héját lehúzzuk, lereszeljük. Két almát is hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Narancslekvár
Narancslekvár

Mielőtt neki fogunk a lekvárfőzésnek, az első és legfontosabb dolgod, hogy a citromokat és a narancsokat jó alaposan tisztítsuk meg, a legjobb ehhez egy dőrzsis szivacs. Ha ezzel m...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: maczaksan
2017-06-20-Rántani való cukkini a téli hónapokra.
2017-06-20-Rántani való cukkini a téli hónapokra.

Elmosott üvegekbe pakoljuk a cukkiniket, felöntjük az elkészített lével és minden üveget lapkával zárunk. 100/30-as programon automatázzuk.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Eperlekvár, vagy dzsem
Eperlekvár, vagy dzsem

Az eper szárát lecsippentjük. Legalább kétszer átmossuk őket. Majd egy nagy lábasba tesszük, rácsavarjuk a citromot. Még nyers állapotban nyomást gyakorolunk rájuk, krumplinyomóval...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk