Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Házi pektin


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Éretlen alma (akár fáról lehullott selejt alma is jó)

Elkészítés:


Minden háznál van hullós alma, olyan, amit már csak a darazsak járnak, jobb esetben, aztán ott rothad el a fa alatt. Az éretlenebb alma tartalmazza a legtöbb pektint, ezért jobb, ha azokat keressük inkább. Gyűjtsük össze a hullós almát, sőt a magházát, héját is, ami amúgy a szemétbe végezné.

A magházat és a héjat egyből dobhatjuk a fazékba, az egész almákat vágjuk apróbb darabokra, és távolítsuk el a kukacos részeket belőle. A fazékba öntsünk annyi vizet, hogy ellepje a gyümölcsöket, majd a legerősebb hőfokon főzzük egy órán keresztül.

Ezután hűtsük le, épp hogy langyos legyen, majd tegyük sűrű szűrőbe vagy vászonzacskóba és hagyjuk csepegni másnapig. A kapott levet tegyük fel főni, majd mikor felére csökkent próbáljuk ki, ha lecsepegtetjük egy tányérra, eléggé megdermed-e. A lényeg, hogy lecseppenve gyorsan kocsonyásodjon.

Tegyük üvegekbe, majd tegyük száraz dunsztba pár napra, majd használjuk a lassan sűrűsödő lekvárok, dzsemek készítéséhez.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Alma-szilva-körte mustban
Alma-szilva-körte mustban

A mustot felforraljuk a cukorral és a fűszerekkel. Ha már jól forr, beletesszük a meghámozott, cikkekre vágott almát, körtét és félbevágott, kimagozott szilvát. 2-3 percig főzzük –...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Uborkasaláta befőzőautomatával
Uborkasaláta befőzőautomatával

Az uborkát megmosom (de nem hámozom meg) felkarikázom és üvegekbe rakom. A fokhagymát hajszál vékonyan felszeletelem és elosztom az uborkákon. Minden üvegbe szórok mustármagot és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Szárított paradicsom fűszeres olajban
Szárított paradicsom fűszeres olajban

A sütőt előmelegítettem a legalacsonyabb fokozaton. A paradicsomokat megmostam, félbevágtam, kivágtam a csumájukat és kiskanállal kivájtam a magos részt. Sütőpapírral leterített te...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sárgarépa lekvár
Sárgarépa lekvár

A répákat megpucoljuk, vastagabb karikákra vágjuk, és 6 dl vízben feltesszük főni. Egy jó fél óráig főzzük, amíg meg nem puhul, majd összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a narancsok és c...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk