Hozzávalók...
...a karamellhez: 5 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz;
...továbbá: 3+0,5 dl tej, 3 tojássárgája, 1 teáskanál étkezési keményítő, 1 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), só (ha édeset szeretnénk, csak egy icipicit, ha sós karamellfagyit, akkor egy jó nagy csipetnyit), 1 teáskanál vanília eszencia, valamint 2,5 dl tejszín (én literes tejszínt használok, aki kicsit vesz, nyugodtan használhat 2 dl-t, az is elég bele).
A cukrot egy edényben a tűzre teszem melegedni. Amikor az edény átmelegedett, hozzáteszem a vizet is, és lassú tűzön karamellizálom. A sötétre karamellizált cukorhoz hozzáadok 3 dl tejet, majd együtt tovább melegítem.
Közben a tojássárgákat kikeverem a keményítővel, cukorral, sóval és a fél deci tejjel. Amikor a karamell már teljesen elvegyült a tejjel, a tojásos keveréket hozzácsorgatom és kézi habverővel simára keverem benne. Ezután forrásig melegítem a keveréket, a főzés végén még egy kevés vanília eszenciát adok hozzá. Aki jobban kedveli a cukrot a karamellben, mint mi, a tűzhely lezárása előtt kóstoljon és cukrozzon... :)) Kihűtve hűtőbe teszem egy éjszakára.
Fagyasztás előtt a tejszínt felverem, összeforgatom a karamellalappal, majd fagylaltgépben készre fagyasztom.
A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, fahéjjal, vaníliás cukorral, kakaóporral, darált dióval, mazsolával és a durvára vágott csokival. A vajat kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA puha vajat/margarint robotgéppel habosra keverjük a porcukorral, majd egyesével belekeverjük az egész tojásokat, végül hozzáadjuk a kakaóporral, 10 dkg darabolt étcsokoládéval, s...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes1. A lisztet egy mély tálba teszem, közepébe a tejfölt, a sót és az ecetet. 2. Gyúrás közbe öntöm hozzá a vizet, annyit, hogy jól gyúrható legyen. 3. Fél órát pihentetem, majd...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: NehézAz egész tojásokat a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és apránként a tejet. Egynemű tésztává keverjük. Egy nagyobb tepsit (pl. gáztep...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű