Erzsébet Felvidéki Nagyon egyszerű elkészíteni. Nagymamámnál így készült a sült káposzta (Veszprém megyében):
Zsiradékra apróra szeletelt szalonna (vagy tepertő), vöröshagyma, ezt megpirítod. A savanyú káposztát egy kissé átmosod, kinyomkodod belőle a vizet, és egy kicsit megvagdosod, ne legyen olyan kezelhetetlen. Mehet a pirított hagymára. Só, kevés bors, és csak türelem és rendszeres kevergetés kell hozzá. Először érdemes lefedve párolni, majd a végén zsírjára sütni. (Nálam általában minimum háromnegyed órát sül. Legyen világosbarna.)
A legjobb tapadásmentes edényben készíteni. A zsiradék tetszőleges: disznózsír, libazsír, akár kókuszzsír. Amikor nem volt itthon sem szalonna, sem tepertő, nélkülük is finom lett.
Nagymamám mindig (még meleg) héjában sült krumplival tálalta.
Összekeverem a hozzávalókat, kis golyókat formálok a masszából vizes kézzel és bő, forró olajban kisütöm. megforgatva. Nem folyik szét. Konyhai papírtörlőre szedem, hogy a felesl...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű2 vagy 3 tojás, attól függ mennyit akarunk készíteni, só, gríz, amennyit felvesz. A tojást felverjük, nem habosra, mert egész tojással dolgozunk, de alaposan. Belekeverjük a grízt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, majd a tojásokat hozzáadjuk. Ezután a vízzel összekeverjük, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen, de nem kell túlzottan kidolg...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: NehézA karfiolt lereszelem, sózom, hagyom állni amíg levet ereszt. Alaposan kinyomkodom belőle a vizet. Hozzáadok 4 tojássárgáját, őrölt szerecsendiót, zabpehelylisztet, aprított petre...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű