Tésztához:
200 g víz
200 g ⦁ vaj
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál ⦁ só - jódozott, finomított
200 g ⦁ búzaliszt (BL55)
5 db ⦁ tojás (nagyobb méretű)
Vaníliás krém:
⦁ 2 csomag főzős vaníliapuding
⦁ 100 g kristálycukor
⦁ 500 ml (5 dl) tej
⦁ 4 tojás
⦁ 50 g porcukor
Tejszínes réteg:
⦁ 250 ml (2,5 dl) tejszín
⦁ 3 evőkanál porcukor
⦁ 1 csomag habfixáló
A vizet a vajjal, cukorral, és sóval felforraljuk. Ha már lobog, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan keverjük, amíg a széle rezegőssé nem válik.
Kivesszük a tésztát a lábasból egy hideg tálba, pár percet hülni hagyjuk. A tojásokat leütjük, és összekeverjük, majd a tésztához adjuk apránként annyit, hogy az állaga nokedli-szerű legyen. (A tojás méretétől függ, hogy hány tojásra van szükség.
A tésztát habzsákba töljük, és nagyobb dió méretű tésztákat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy kettő db teáskanál segítségével picike halmokat teszünk a sürőlemezre. Ne túl közel nyomjuk egymáshoz a halmokat, mert sütés közben meg fognak nőni a fánkok.
Légkeveréses sütőt 180 C fokra előmelegítjük, és kb. 15-20 perc alatt (megnő, és a külseje megkérgesedik), majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 160 C fokra, és további 15-20 percig szárítjuk. Az elkészült süteményeket kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
Töltelékek elkészítése:
⦁ A tojások fehérjét az 50 g porcukorral kemény habbá verjük.
⦁ A pudingport a tojások sárgájával, a 100 g kristálycukorral és egy kicsi tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáadva sűrű krémet főzünk.
⦁ Még melegen összekeverjük a keményre vert tojásfehérjékkel.
A lényeg, hogy ne nyitogasd a tepsi ajtaját, mert akkor összeesik a fánk.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és félórát pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, habverővel beledolgozzuk a porcukrot, majd vízg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Gőz felett egy edényben összedolgozzuk a porcukrot, a tojást, a mézet, a szódabikarbónát, a vajat és a holland kakaót, majd a liszttel összekeverjük. 2. Három cipóra osztjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA pudingokat megfőzzük a leírásnak megfelelően. A porcukrot habosra keverjük a vajjal/margarinnal. Ha a puding kihűlt hozzákeverjük a vajas krémet Egy tálcára tegyük le téglalap...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA robotgép üstjébe teszünk 15 dkg sima és 15 dkg réteslisztet, 10 dkg porcukrot , 12 dkg margarint és 2 tojássárgát. Elindítjuk a gépet. A megadott mennyiséghez 32 db kosárkára v...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes