Családireceptkönyv.hu

Almás, kelt kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A kelt tésztához:

1 kg liszt

3 dkg élesztő

1-2 evőkanál cukor

csipet só

15 dkg puha vaj

2 tojás

tej, amennyit a tészta felvesz



Töltelék:

1 kg alma

cukor

reszelt citromhéj

őrölt fahéj

2 evőkanál búzadara

mazsola

Elkészítés:


Először a kelt tésztát készítjük el. Az élesztőt 2 dl langyos tejben 1-2 evőkanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az egész tojásokat, a csipet sót, a puha vajat, a felfuttatott élesztőt, és kalácstésztát dagasztunk. Annyi langyos tejet adunk még hozzá, amennyit a tészta felvesz. Amikor a tészta már szép sima és elválik a kéztől meg az edény falától, letakarva jó fél órát hagyjuk kelni.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük. Ízlés szerint megcukrozzuk, őrölt fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A végén hozzáadjuk a mazsolát és belekeverjük a búzadarát is. Ezután úgy, mint az almás pitéhez, megdinszteljük az almás tölteléket.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és elfelezzük. Az egyik darabot vékonyra nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a töltelék felét, és feltekerjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe fektetjük, majd a másik darabbal is ugyanígy járunk el. Ügyeljünk rá, hogy a tepsibe ne közvetlenül egymás mellé fektessük a két tésztát. Maradjon elég hely kettőjük között, mert még kelni fognak. A tetejüket megkenjük felvert tojással és még 15-20 percet kelesztjük sütés előtt.

Előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Amikor langyosra hűlt, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar napraforgó tarjával és sajttal
napraforgó tarjával és sajttal

A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük és 8 részre osztjuk. A tészta hozzávalóiból a szokott módon kelt tésztát gyúrunk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután enyhén lisztezet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Ildikó
Barackos mini bukta
Barackos mini bukta

1 dl langyos tejbe elkeverek egy teáskanál fruktózt és fél kocka élesztőt, felfuttatom. 40 dkg 50%-os lisztet, 15 dkg sütőlisztet, 3 evőkanál 1:4 édesítőt, 1 teáskanál enzim mix, 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Citromos kuglóf
Citromos kuglóf

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 2. Mércés poharat használunk a hozzávalók méréséhez. Egy keverőtálba öntjük az olajat, hozzáadjuk a két tojást, a 2 evőkanál citromlevet, a c...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Császárkalács
Császárkalács

A felfuttatott élesztőt összekeverem a tészta többi hozzávalójával, és a robotgéppel legalább 5 percig dagasztom, majd lefedett tálban kb. 1 órát kelesztem. Ezalatt habosra keve...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk