A kelt tésztához:
1 kg liszt
3 dkg élesztő
1-2 evőkanál cukor
csipet só
15 dkg puha vaj
2 tojás
tej, amennyit a tészta felvesz
Töltelék:
1 kg alma
cukor
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
2 evőkanál búzadara
mazsola
Először a kelt tésztát készítjük el. Az élesztőt 2 dl langyos tejben 1-2 evőkanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az egész tojásokat, a csipet sót, a puha vajat, a felfuttatott élesztőt, és kalácstésztát dagasztunk. Annyi langyos tejet adunk még hozzá, amennyit a tészta felvesz. Amikor a tészta már szép sima és elválik a kéztől meg az edény falától, letakarva jó fél órát hagyjuk kelni.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük. Ízlés szerint megcukrozzuk, őrölt fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A végén hozzáadjuk a mazsolát és belekeverjük a búzadarát is. Ezután úgy, mint az almás pitéhez, megdinszteljük az almás tölteléket.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és elfelezzük. Az egyik darabot vékonyra nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a töltelék felét, és feltekerjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe fektetjük, majd a másik darabbal is ugyanígy járunk el. Ügyeljünk rá, hogy a tepsibe ne közvetlenül egymás mellé fektessük a két tésztát. Maradjon elég hely kettőjük között, mert még kelni fognak. A tetejüket megkenjük felvert tojással és még 15-20 percet kelesztjük sütés előtt.
Előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Amikor langyosra hűlt, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük és 8 részre osztjuk. A tészta hozzávalóiból a szokott módon kelt tésztát gyúrunk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután enyhén lisztezet...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1 dl langyos tejbe elkeverek egy teáskanál fruktózt és fél kocka élesztőt, felfuttatom. 40 dkg 50%-os lisztet, 15 dkg sütőlisztet, 3 evőkanál 1:4 édesítőt, 1 teáskanál enzim mix, 1...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 2. Mércés poharat használunk a hozzávalók méréséhez. Egy keverőtálba öntjük az olajat, hozzáadjuk a két tojást, a 2 evőkanál citromlevet, a c...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felfuttatott élesztőt összekeverem a tészta többi hozzávalójával, és a robotgéppel legalább 5 percig dagasztom, majd lefedett tálban kb. 1 órát kelesztem. Ezalatt habosra keve...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes