A kelt tésztához:
1 kg liszt
3 dkg élesztő
1-2 evőkanál cukor
csipet só
15 dkg puha vaj
2 tojás
tej, amennyit a tészta felvesz
Töltelék:
1 kg alma
cukor
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
2 evőkanál búzadara
mazsola
Először a kelt tésztát készítjük el. Az élesztőt 2 dl langyos tejben 1-2 evőkanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az egész tojásokat, a csipet sót, a puha vajat, a felfuttatott élesztőt, és kalácstésztát dagasztunk. Annyi langyos tejet adunk még hozzá, amennyit a tészta felvesz. Amikor a tészta már szép sima és elválik a kéztől meg az edény falától, letakarva jó fél órát hagyjuk kelni.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük. Ízlés szerint megcukrozzuk, őrölt fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A végén hozzáadjuk a mazsolát és belekeverjük a búzadarát is. Ezután úgy, mint az almás pitéhez, megdinszteljük az almás tölteléket.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és elfelezzük. Az egyik darabot vékonyra nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a töltelék felét, és feltekerjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe fektetjük, majd a másik darabbal is ugyanígy járunk el. Ügyeljünk rá, hogy a tepsibe ne közvetlenül egymás mellé fektessük a két tésztát. Maradjon elég hely kettőjük között, mert még kelni fognak. A tetejüket megkenjük felvert tojással és még 15-20 percet kelesztjük sütés előtt.
Előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Amikor langyosra hűlt, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Dagasztani, keleszteni, majd hat (6) részre osztani és vékonyra kisodorni. Megkenni a vajas krémmel és 3-3 darabot összefonni. A tetejét kenjük meg tojással.
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűÖntsünk 60 ml langyos vizet egy nagy tálba. Keverjünk hozzá 1 csomag élesztőport és 1 tk cukrot. Hagyjuk kelni 10 percig. Ha megkelt, adjuk hozzá a maradék langyos vizet, a tojá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDagasztás, kelesztés után a fonás következik saját belátásunk szerint fomázunk/lehet 3-as,4-es,6-os fonás/Fonás után 2x lekenjük az egész tojással,hogy szép fényes legyen.Közben 2x...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta elkészítése : az élesztőt kevés langyos tejjel futassuk fel, és a hozzávalókból dagasszunk egy lágy tésztát. Kb. fél órát kelesszük. Ha a tésztánk megkelt osszuk el 6...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes