menu

Családireceptkönyv.hu

Diós mákos beigli


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Teszta:
-350g teljeskiorlesu liszt
-100g feher liszt
-50g siker
-250g vaj
-1cs. szaraz eleszto
-150ml tejfol
-1tojas
-50g porcukor ami nalam 12g(150ml) lidl-os edesito por
-1csipetnyi so
-1tojas a megkenesehez

Elkészítés:


A tesztat az elozo este kell elkesziteni. A tolteleket elegendo csak a felhasznalas elott.

Eloszor a tejfolt beteszem a mikroba,epp csak kezmeleg legyen. Ebbe teszem bele a tojast(ezert nagyon fontos h ne legyen tul meleg a tejfol,kulonben tejfolos rantotta lesz belole :) ) majd bele keverem az elesztot es felre teszem.
A liszteket es a sikert osszevegyitem majd elmorzsolom vele a vajat ugy mint mikor linzer tesztat keszitek. Ezutan hozza adom az edesitot,pici sot. Hozza ontom a tejfolos elesztot es osszegyurom.
A teljeskiorlesu lisztel picit tovabb tart,de szepen osszeall,nem is szukseges hozza tobb folyadek,de ez termeszetesen a liszt minosegetol is fugg.
A tesztat 4 egyenlo reszre osztom,gombocolom.
Minden gombocot alaposan becsomagolok folpackba es becsucsulnek a hutobe ejszakara.
Ne lepodjunk meg ha reggelre megprobalnak megszokni :)


Dios toltelek: 2rudhoz
-200g daralt dio
-200g porcukor- en 100g xilitet teszek (nekem meg igyis edes,de a paromnak pont jo) vagy 60g Dia Welness 1:4edesito
-50ml tej
-kb 1ek rumaroma
-fel tk vanilia paszta vagy lottyintesnyi vanilia aroma

A tejet,edesitot,vaniliat es rumaromat osszerottyantom lassu tuzon,majd belekevertem a diot.
Ez nagyon fontos lepes,mivel az edesito kiolvadt "levetol" lesz a toltelekunk finom nedvesen lagy.
Ha esetleg tul hignak ereznenk,akkor tehetunk bele keveske zabkorpat.
A tolteleket 2egyenlo adagra osztom es hagyom picit hulni.
Amikor ehhez a leirashoz keszitettem a kepeket,akkor makdaralo hianyaban csak dios keszult. Ezert szerepel a kepen 4gombocnyi dios toltelek :)


De azota mar tobbszor is sutottem makosat is a kovetkezo mennyisegekkel.

Mak toltelek: 2 rudhoz
-200g daralt mak
-200g porcukor-ami nalam 100g xilit vagy 60g Dia Welness 1:4edesito
-100ml viz
-1 citrom reszelt heja es a leve
-1ek rumaroma
-kb 50g mazsola (ha szereti benne a csalad,de Inzulin rezisztencianal az aszalt gyumolcsok erosen kerulendoek. )
Az elkeszitesi folyamat hasonlo mint a dios tolteleknel. Az edesitot,rumaromat es a vizet egybe rottyantom lassu tuzon,majd bele forgatjuk a makot. A citrom hejat es a levet mar a tuzrol leveve a legvegen adjuk hozza,hogy kelloen kierzodjon belole az aromaja.

Fehercsokis-kokuszos toltelek: 1 rudhoz
-100g kokusz
-100g feher csokolade
-1dl viz
-vanilia
-edesito ha valakinek nem erzik eleg edesnek a fehercsokival
A tejszint lassu tuzon elkezdem melegiteni,beleolvasztom a fehercsokit.
A tuzrol leveve beleforgatom a kokuszt es a vaniliat.
Kihules utan hasznalom.



Gesztenyes toltelek: 1 rudhoz
-250g natur gesztenye massza
-0,5-1 dl tejszin
-edesito izles szerint
-rumaroma
A gesztenyet annyi tejszinnel keverem ki hogy konnyen kenheto allagot kapjon,majd hozzaforgatom a tobbi izesitot is.




A teszta golyocskakat enyhen atgyurom,majd kb 4-5mm vastagsagu teglalapokra nyujtom. Nekem nagyjabol A4-es meretuek lettek.
1 tojast kette valasztok.
A tojas ferjevel vekonyan megkenem a tesztat,majd rakenek egy adag tolteleket,
A hosszabb oldalain uresen hagyom kb 2cm szelesen.

Eloszor a 2 rovidebb oldalat hajtom be kb 2cm-re

Majd az egyik hosszabbik oldalat is.

Vegul a masik hosszabbik oldalarol lazan feltekerem.


Ebbe az adagba,az egyik rudba kerult anyukam hazilag szaritott,minden mentes meggyebol is 50g.




Tekeres utan tepsire helyezem oket,ugyelve arra h a teszta oldal szele alulra keruljon,valamint erdemes oket egy iranyba allitva tenni,igy keleskor esetleg megtartjak egymast es nem ossze vissza fordulnak.
Lekenem oket a tojas sargajaval es hagyom hogy picit szaradjanak,kb 10-15percig.
Majd lekenem oket a tojas feherjevel is. Ettol lesznek szep marvanyosak.
Majd ujra hagyom oket szaradni kb 10-15percet.

Ha kiszikkadtak,akkor surun megszurkalom oket egy villaval hogy a felesleges goz ki tudjon jonni,ezaltal is csokkentve az eselyet hogy megrepedezzen sutes kozben.

Elomelegitett sutoben 180fokon (legkeveresen 160fok) sutom kb 30-35percig.
Az elso 20 percben nem szabad kinyitni a suto ajtot.
25-30cm-es kis rudak lettek.
Ha esetleg idohianyban lennenk az unnepek kozeledtevel akkor meg lehet sutni oket akar hetekkel korabban is majd lefagyasztani.
Sutes utan,amikor mar kihultek akkor mindegyik rudat alaposan becsomagolom folpackba,majd egy nejlon zacskoba teszem es ugy be a fagyasztoba.
A fogyasztas elott szobahon olvasztom ki es olyan lesz mint ha frissen sult volna :)

Trükkök, tippek, praktikák:


http://egyir-esirorszagban.blogspot.hu/2016/11/dios-makos-beigli-rudosszesen-4-rud.html

Diós mákos beigli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Gyöngyi
Kevert almafánk
Kevert almafánk

Az almát vékonyan meghámozzuk, majd sajtreszelőn lereszeljük. A lisztet a sütőporral, fahéjjal, sóval összekeverjük, hozzáadjuk a nem kinyomkodott almát és a tojást, majd keverő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Csokoládés narancsos kalács
Csokoládés narancsos kalács

Az élesztőt a tejben a cukorral és egy kevés liszttel felfuttatjuk. A liszteket tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt ruganyos tésztává gyúrjuk. Kevés olajjal lekenjük, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Mini Kalács
Mini Kalács

Egy nagy előkészítő edényben vagy egy dagasztó lapáttal felszerelt konyhai robotgép edényében összevegyítjük az összes hozzávalót. Addig keverjük, dagasztjuk, amíg a tészta összeál...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Gesztenyés rózsák
Gesztenyés rózsák

A szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük.kb 40 perc 5-6mm vastagra nyújtjuk, nagyobb csészével kiszaggatjuk,vagy bármilyen forma lehet ,és négy helyen bevágju...

Elkészítési idő: kb 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk