265 gr Schär Mix it liszt
4 gr Dr.Oetker porélesztő
18 gr tápióka keményítő
1 ek burgonyapehely
1 kk só
35 gr cukor
fél csomag Dr.Oetker vaníliás cukor
100 ml tej
130 ml víz
1 tk almaecet
1 kisebb citrom reszelt héja
2 ek kókuszolaj
Forgatáshoz:
cukor és őrölt fahéj keveréke
Kenéshez:
kókuszolaj
A lisztet, sót, cukrokat, reszelt citromhéjat, tápiókát és burgonyapelyhet egy tálba mértem és kanállal alaposan összekevertem, hozzáadtam a poréleszetőt, az almaecetet, majd a langyos, kézmeleg víz+tej keverékét és elkezdtem dagasztani a tésztát. Miután összeállt, kanalanként hozzáadtam az olajat és így dagasztottam tovább még kb 5 percig. A tésztát letakarva meleg helyen kelesztettem 40 percet.
Egy 20x9 centis sütőformát kibéleltem sütőpapírral és a tésztából kisebb, kb. diónyi gombócokat csíptem (ez egy habkönnyű tészta, olyan mintha nem is lenne semmi a kezemben. :) Szerintem tölteni is lehet, bár én most nem szerettem volna, mert az előző kalácsomat csokival töltöttem, de itt most a kakaómentesség volt a fő szempont) tehát gombócozás után sütőformába rakosgattam a tésztát.
A következő sorban levő gombócokat megforgattam a cukros-fahéjas keverékben, majd így tovább amíg van tészta.
A kalácsot meleg helyen további 30 percet pihentettem/kelesztettem.
Tetejét óvatosan lekentem kókuszolajjal és 190 fokra előmelegített sütőbe tettem, ahol kb. 10 percet sütöttem így, majd 180 fokra állítva a sütőt további 25 perc alatt készre sütöttem. (a sütési idő mindig sütőfüggő!)
Minden hozzávalót a dagasztógépem edényébe mértem és addig dagasztottam amíg nem ragadt az edény falához, illetve a kezemhez (mindig leellenőrzöm kézzel is). A formákat vastagon be...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes2dl tejből kicsi cukorral élesztővel,és 2-3 kanál liszttel kovászt készítünk.20 percig kelesztjük. A többi hozzávalóval a vaj kivételével összedolgozzuk,majd a végén a vajjal is b...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejben felolvasztjuk a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd hozzáöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű