500 gramm liszt (ha van, BL-80-as kenyérliszt, ha nincs, 300 gramm finom - és 200 gramm rétesliszt)
3 dl víz
1 teáskanál szárított élesztő vagy 5 gramm friss
egy csipet cukor
1, 5 teáskanál só
Egy nagy tál aljába öntöm a vizet, belekeverem az élesztőt és a cukrot. Beleszórom a lisztet és a sót, majd egy nagy fakanállal elkeverem, éppen csak annyira, hogy az anyagokból egy massza váljon és ne legyenek benne túl nagy száraz csomók. Letakarom, és egy éjszakára félreteszem.
Sósan és édesen is csodás
Forrás: Ács Bori
Másnap vastagon belisztezett deszkára borítom, körülbelül cipót formázok belőle, és a sütőedénnyel (fedeles jénai, fazék, lábos) együtt maximumra hevítem a sütőt. Amikor felmelegedett, a forró edénybe teszem a kenyeret, lefedem és visszatolom a sütőbe. Körülbelül fél órán keresztül sütöm így, majd a fedelét leveszem, és további, nagyjából 15 percre visszateszem, míg aranyszínű nem lesz, és az alját megkopogtatva kong.
1. Jól kidolgozom a tésztát a hozzávalókból 2. 1 óra kelesztés. 3. Négy azonos részre vágom a tésztát és vékonyra kinyújtom őket 4. Egy lapot megkenek olvasztott vajjal, tetejé...
Elkészítési idő: 1 óra+Hozzávalókból kelt tésztát készítünk . Mikor megkelt kinyújtjuk kb 0.5-1 cm-esre és a maradék olvasztott vajjal megkenjük , megszórjuk kakaóval , majd feltekerjük . Felszeleteljük...
Elkészítési idő:1. Az élesztőt pici cukorral, tejjel és liszttel felfuttatjuk, majd mindent a kenyérsütő gépbe teszünk. 2. Dagasztó programra kapcsolunk, amely keleszt is. 3. A megkelt tés...
Elkészítési idő:A szilárd hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd mehet hozzá a víz, amit annyira elkeverünk, hogy a lisztes keverék egyenletesen nedves legyen. A tészta galuska állagú lesz....
Elkészítési idő: 1 óra