500 g finomliszt (vagy kenyérliszt)
1/2 csomag házi szárított élesztő (vagy 1 csomag bolti)
1 tk só
2 ek olvasztott vaj
150 ml tej
kb. 150 ml víz
Lisztet, élesztőt, sót, vajat és a tejet egy keverőtálba öntjük és annyi vízzel dagasztjuk be, hogy kicsit lágyabb tésztát kapjunk, ez lisztfüggő. Ezután éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap reggel kivesszük és 100 g-os darabokra vágjuk, ebből a mennyiségből 8 gombócot formálunk. 10 perc pihentetés után mindegyiket kinyújtjuk és kiflit formálunk belőlük. Tepsire téve, fél órát pihentetjük, de ha sietős el is hagyhatjuk. A tepsinkre illeszkedő másik tepsit bespriccelünk vízzel, ráborítjuk a kiflikre és így, gőzben sütjük 230C fokon. 20- 25 perc múlva a tepsit leemeljük a kiflikről és ha még nem elég, pirítunk rajta kissé.
Rácsra téve kissé megspricceljük és hagyjuk kihűlni a friss, finom reggelinket.
Igen, be lehet tenni. Annak sem árt 10-12 óra állás. Most én is frissel csináltam, mert volt egy fél élesztőm, amit nem akartam megszárítani. Van elég belőle. ;-)) Gyorsan állj neki Te is! Akár megsodorva is beteheted a hűtőbe és reggel kivéve hideg sütőben kezd el a sütést. Mivel ebből az adagból egy tepsire ráférnek a kiflik, nem gond a sütés. Ha lenne második tepsire való kiflid, azt a tűzhely tetején pihentesd, míg az első sül és akkor nem repednek meg a forró sütőben.
http://gionetta.blogspot.de/p/kenyerek-peksutemenyek-kalacsok.html
Elkészítés: Tészta elkészítése: A fentieket összegyúrjuk, a tészta 2/3-ad részét kinyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. A tölteléket rásimítjuk. A tészta 1/3-...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk és legalább 15-20 percig dagasztjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Egy kicsit tömör, rugalmas, de puha tésztát kapunk. Amikor megkelt újra...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet a dagasztó tálba szórom . Közepében kis fészket alakítok ki . Beleteszem a porcukrot , amire rámorzsolom az élesztőt , majd ráöntöm a meglangyosított tejet . Hagyom , hog...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Nagyobb tálba tesszük a kétféle lisztet, hozzáadjuk az olajat, a sót, az élesztős tejet, és dagasztás közben apránként annyi langy...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes