Hozzávalók: 6 db-hoz
- 25 dkg sima liszt
- 1,5 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- fél teáskanál finom só
- 2 dkg puha teavaj
- 1 evőkanál olaj
- 1 tojássárgája
- 1,5 dkg élesztő
1. A lisztet összekevertem a sóval és cukorral. Az olajat, a vajat, a tojássárgáját és a tej felét beleöntöttem a kenyérsütőgép üstjébe, majd a sóval, cukorral elkevert lisztet. A liszt tetején csináltam pici lyukat, ebbe belemorzsoltam az élesztőt és ráöntöttem a maradék tejet. Amikor a gép összegyúrta/dagasztotta, akkor kivettem a kelesztőtálba és duplájára kelesztettem.
2. Enyhén lisztezett gyúrólapon kicsit átgyúrtam, majd két egyforma gombócra osztottam.
3. A gombócokat egyenként kör alakúra nyújtottam (kb. 3-4 mm vékonyra) és 3 egyenlő részre osztottam. A szélesebb részénél kezdtem szorosan feltekerni és kifli formára igazítani.
4. Sütőpapíros tepsire tettem, a tetejét megkentem tejjel (ízlés szerint lehet sót vagy köménymagot szórni a tetejére), és letakarva még kb. 15-20 percig hagytam kelni.
5. A sütőt addig előmelegítettem, és 200 fokon légkeveréses programon megsütöttem 15-20 perc alatt.
6. Amikor kivettem, a tepsiben hagytam még a kifliket, gyorsan megspricceltem őket pici vízzel (nem eláztatni, csak épphogy spriccelni) és konyharuhával letakarva hagytam 5 percig.
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűAz 500 g lisztet szitáld egy tálba. A kézmeleg tejhez add a 30 g cukrot (kb. 2 ek.), 1 ek. lisztet (az 500 g-ból), és morzsold bele a 2 dkg élesztőt. Futtasd fel langyos helyen kb....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElőször a tölteléket készítsd el, hogy legyen ideje kihűlni. Az almákat hámozd meg, vágd apróra. Keverd össze a vízzle, citromlével, add hozzá az édesítőt és a fahéjat. Alacsony lá...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapelyhet (vagy a megfőtt és megtört burgonyát), a felfutott élesztőt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű