2,8 dl folyadék
1,5 tk. só
csipet aszkorbinsav (vagy 1 ek. ecet)
2 ek. olaj (vagy 2 dkg vaj)
50 dkg BL 80 liszt
1 tk. cukor
1 dkg élesztő
10 dkg öregtészta (vagy 10 dkg kovász)
A folyadék lehet csak víz, lehet csak tej, lehet fele-fele arányban víz és tej. Lehet egy kis pohár joghurt felhígítva vízzel.
Az aszkorbinsav vagy az ecet a sikérszálak fejlődését segíti elő, gondoljunk pl. a rétestésztára, abba is kell ecet, hogy könnyebben húzható legyen, ne szakadjon. Ezen felül morzsásodás gátló hatása is van.
Érdemes kenyérlisztet beszerezni, akár közeli malomból, bio,-vagy reformboltból, multikból. Ezeknek magasabb a sikértartalmuk, szebben kelnek. Egy teáskanál sikérrel feljavítható a síma 55-ös liszt is, vagy fele-fele rétasliszt és finomliszt keverékkel is javíthatunk a minőségén.
Öregtészta vagy kovász természetesen nem fontos a kenyérbe, de én bizony azt mondom, anélkül nem igazi a kenyér. Tőle lesz "bolti" jellegű az íze, már jó értelembe véve.
Az alaprecept meghagyásával csipogáskor tehetünk hozzá magvakat is. Ezektől finomabb, különlegesebb lesz a kenyér. 1-1 evőkanál len,-szezám,-napraforgó,-tökmag kerülhet bele illetve 1 ek. pehely. Ez lehet zab, rozs vagy pehelymix keverék.
1. A hozzávalókat összekeverjük egy kevés sóval és annyi vízzel összegyúrjuk, amennyit felvesz, hogy jól formázható tésztát kapjunk. 2. 15 percig pihentetjük, majd 5 részre vágju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kéz meleg vízben elkeverjük a cukrot, és hozzá adjuk az élesztőt. Így hagyjuk letakarva kb 10-15 percig. Én a kenyér sütő üstjébe tettem bele. Mikor szép habos már, hozzá adjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEzt jól ösze dagasztom majd le takarva kelni hagyom. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként megformázom a zseml...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 180 fokra előmelegítettem. Egy tálba tettem a tojásokat, fölvertem. Hozzáadtam a vizet. A száraz hozzávalókat egy másik edénybe tettem. Belemorzsoltam két marék sült...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű