menu

Családireceptkönyv.hu

Erzsébet torta(karácsonyra finom)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


http://aprosef.hu/erzsebet_kiralyne_tortaja

A piskótához
8 db tojásfehérje
8 púpozott evőkanál kristálycukor
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg mák (szemes)
2 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55)
1 kávéskanál szódabikarbóna
A krémhez
20 dkg kristálycukor
8 db tojássárgája
6 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55)
1 L 1,5%-os tej
20 dkg margarin
A morzsa réteg
25 dkg kakaós omlós keksz
A tetejére
5 dl tejszín (30-32%-os)
20 g habfixáló


TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ
60 perc
Nem szívbarát recept!Tojásfehérjét tartalmaz!Cukrot tartalmaz!Glutént tartalmaz!Tejfehérjét tartalmaz!
Leírás
Amikor évekkel ezelőtt terveztem, hogy elindítom egyszer ezt a blogot, megfogadtam, hogy ezt a receptet fogom a legelső bejegyzésemben közzé tenni. Egyrészt, mert ez az egyik olyan receptem, amit eddig sehol máshol nem láttam közzétéve, se magyar, se nemzetközi fórumon, másrészt, mert hihetetlenül isteni ezt a torta és ezért méltatlannak tartom, hogy nem kapta meg eddig a neki járó figyelmet és helyet a sütemények világában. Biztos vagyok benne, hogy mindenki szeretni fogja, aki kipróbálja és remélem, nemsokára úgy lesz ismert ez a torta, mint hogy "tudod, a Baklavaria-féle Erzsébet királyné torta"... álmodozni csak lehet :)


Elkészítés
1
A lap elkészítése: A tojásfehérjéket egy mély tálban elkezdjük robotgéppel felverjük, majd amikor már majdnem kész, kanalanként beletesszük a cukrot és teljesen keményre verjük (amikor már nem csúszik ki a tálból a hab,ha oldalra döntjük). Lazán hozzákeverjük a mákot, a kókuszt és a lisztet az előzetesen hozzákevert szódabikarbónával.
2
Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítjuk a tésztát, majd a 180 C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Figyeljünk oda, mert nagyon gyorsan sül. Akkor van kész, amikor szép világos aranybarnára sül a teteje. Még langyosan levesszük róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a krémet.
3
A krém elkészítése: A tojások sárgáját simára keverjük a liszttel, cukorral és a tejjel, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk hűlni, majd amikor már csak éppen langyos (de tényleg csak picit langyos), belekeverjük a margarint.
4
A torta összeállítása: A krémet rákenjünk a mákos-kókuszos lapra, majd a kakaós keksszel (szépen egymás mellé helyezve) telerakjuk a vaníliás krém tetejét. Kicsit várjunk, hogy hűljön a krém, mielőtt elkészítjük a tejszínt.
5
Tejszín elkészítése: A tejszínt én elkészítés előtt kb. 30 percre mindig beteszem a fagyasztóba, így most is így tettem. Higgyétek el sokkal könnyebb lesz vele így dolgozni és biztos, hogy a habfixálóval tökéletesen kemény tejszínt kapunk.
6
A tejszínt elkezdjük kézi mixerrel felverni, majd amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a habfixálót és teljesen keményre felverjük. Ha kész, rákenjük a tortánk tetejére és a hűtőbe tesszük. Célszerű legalább fél nappal fogyasztás előtt elkészíteni.

Elkészítés:


http://aprosef.hu/erzsebet_kiralyne_tortaja

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Henrietta
Tiramisu torta
Tiramisu torta

A tiramisu torta elkészítése: 1. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. 2. Átszitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót és a sütőport. 3. Mivel vékony lapokat kell sütnünk egyszerűbb,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Répa torta
Répa torta

Csodálatos piskótádhoz keverd össze egy nagy tálban a hozzávalókat. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra alsó-felső sütésen és bélelj ki sütőpapírral egy torta formát. Süsd kb. 35 -40 p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Gesztenyés torta
Gesztenyés torta

1. A sütőt 180 fokra melegítsük elő. 2. A tortaformába (26 cm-es vagy ennél kisebb) vágjunk sütőpapírt. 3. A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük. 4. A tojás...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Étcsokis sajttorta (Sóbors)
Étcsokis sajttorta (Sóbors)

A kekszet daráljuk meg. A vajat olvasszuk fel, keverjük el a darált keksszel. Egy 20 centiméteres csatos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral és nyomkodjuk bele a kekszes kev...

Elkészítési idő: 15+20 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk