Gnocchi házilag
Elég gyakran készítek házilag gnocchit, egyrészt mert elég egyszerűen elkészíthető (igaz, igényel egy kis időt az elkészítése), másrészt pedig nagyon jól fagyasztható, így amikor időhiányban vagyok, kiveszem a fagyasztóból, s amíg megfő, a szósz is elkészül.
Ez egy alaprecept, de a tésztát lehet ízesíteni/színezni kedvünkre való fűszerekkel, medvehagymával, spenóttal, céklával, sütőtökkel, sárgarépával .... a választék végtelen.
Hozzávalók kb. 4-6 főre:
- 1 kg krumpli
- 1 tojás
- kb. 25-30 dkg liszt
- 1 kk. só
Elkészítés:
Megmossuk, majd odatesszük héjastól a krumplikat sós vízbe főni. Amikor megfőtt, leöntjük hideg vízzel és ha már annyira hűlt, hogy megtudjuk fogni, lehámozzuk, áttörjük és hűlni hagyjuk.
A kihűlt és áttört krumplihoz adjuk a tojást, sót és lisztet, majd összegyúrjuk a tésztát. Ha túl ragadna a tészta, adhatunk hozzá még egy kis lisztet.
4 egyforma részre osztjuk, majd egy alaposan lisztezett felületen mindegyik tésztadarabból kb. másfél centi átmérőjű hengert formázunk. Ezután egy lisztezett késsel 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd egy villa hátán végiggörgetjük a tésztadarabokat, megformázva a bordákat.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percet pihentetjük.
Ha frissen fogyasztjuk, forrásban lévő sós vízben kifőzzük és amikor feljönnek a víz tetejére szűrőkanállal kiszedjük.
Egy serpenyőben kevés vajat vagy olajat melegítünk, majd a kiszedett gnocchi-t átforgatjuk benne, így megelőzve, hogy összeragadjanak. Vagy, azonnal beleszedjük az elkészített mártásba, összemelegítjük majd tálalhatjuk is.
Ha pedig lefagyasztjuk, akkor egy tálcára rakosgatjuk, egy rétegben a gnocchikat, hogy ne ragadjanak össze. Amikor már megfagytak, akkor zacskóba tesszük őket, és visszapakoljuk a fagyasztóba.
Amikor fogyasztani szeretnénk, még fagyosan dobjuk a forrásban levő sós vizbe.
http://abroszra-valo.blogspot.hu/
Felforralunk fél liter vizet, feloldjuk benne a leveskockát, és beleszórjuk a kukoricadarát. Lassú tűzön kb. 25 percig főzzük. Ha megdagadt a dara, lehúzzuk a tűről, és állni hagyj...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA brokkolit rózsáira szedem (ha tudunk szép frisset venni), megpárolom. Közben a csirkemellet kockákra vágtam és fűszereztem update1 gyros fűszerkeverékkel és Kotányi sült csirke f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gombóchoz való anyagokat összekeverjük, jól összedolgozzuk és 2-3 órára hűtőbe tesszük pihenni. Elkészítjük közben az öntetet. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk és tepsibe...
Elkészítési idő: kb 1 óra Nehézség: KönnyűEgy nagy serpenyőben vagy wokban a szalonnát kiolvasztjuk, rádobjuk a hagymát. Üvegesre pirítjuk, beleszórjuk a nem túl kicsire szeletelt gombát. 5 perc után hozzákeverjük a nokedl...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű