menu

Családireceptkönyv.hu

Mexikói csilisbab


Írta:

Elk. idő: 105 min
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg fekete bab vagy vörösbab, 2 babérlevél, só, 80 dkg sovány marhahús (comb vagy lapocka), 1 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 4 mokkáskanál csilipor (lehet csípős pirospaprika is) vagy 1-2 csilipaprika (lehet 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista is, 6 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 paradicsom, 2,5 dl húsleves (marhahús- vagy erőleveskockából is készülhet) vagy fél kiskanál ételízesítő por, 1 mokkáskanál kakukkfű, fél mokkáskanál origano, 2-2 kiskanál paradicsompüré (sűrített paradicsom) és szójamártás (el is maradhatnak), 1 kiskanál porcukor, késhegynyi Cayenne bors (csípős pirospaprika is lehet)

Elkészítés:


1. A babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és tiszta vízben 1 babérlevéllel meg egy kevés (1 mokkáskanál) sóval kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük, közben néha belekeverünk.
2. A marhahúst nagy lyukú tárcsán át ledaráljuk, esetleg apróra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és az olajon pár perc alatt megfonnyasztjuk. A chiliporral megszórjuk – ha friss chilipaprikából készül, akkor azt kimagozzuk, apróra vágjuk –, majd a húst hozzáadjuk.
3. Kevergetve 8-10 perc alatt megpirítjuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, megsózzuk (kb. fél kiskanálnyi kell), megborsozzuk, és 1 babérlevelet is adunk hozzá.
A paradicsomok héját lehúzzuk, majd a szemeket kimagozzuk, és apróra vágva az előzőekhez adjuk.
4. A levest ráöntjük, a kakukkfűvel meg az origanóval fűszerezzük. Paradicsompürével, szójamártással meg porcukorral, Cayenne borssal is ízesíthetjük. 4-5 percig főzzük, majd a leszűrt babot is belekeverjük. Néhány percig együtt pároljuk, ha kell, utánaízesítjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Jó tanács:
– Darált sertéshússal vagy pulykafelsőcomb-filével is készíthetjük.
Megjegyzés:
– Noha mexikóinak tartják ezt a fogást, legalább annyira amerikai is, mert szakértők szerint az USA-ban készítették először, igaz, hogy mexikói bevándorlók.
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc + a bab áztatása
Egy adag: 3365 kJ/805 kcal • 47,1 g fehérje • 48,9 g zsír • 44,1 g szénhidrát • 6,7 g rost • 166 mg koleszterin

Mexikói csilisbab

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Erika
Húsgombóc burgonyával, paradicsomos mártásban
Húsgombóc burgonyával, paradicsomos mártásban

Vágd apróra a hagymát, a sárgarépát reszeld le, majd egy kis olajon pirítsd meg őket. Add hozzá ezután a darált húst, és ízesítsd kedved szerint. Mikor kissé kihűlt, formázz belől...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kata
Töltött burgonyaladik bolognai módra
Töltött burgonyaladik bolognai módra

A burgonyákat alapos mosás után héjában megfőzzük. A vízbe tesszük a köménymagot, a babérlevelet és 1 evőkanál sót. Amíg a krumpli fő, addig elkészítjük a darált húst bolognai mód...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: GereHajnal
Vör9slencse pástétom
Vör9slencse pástétom

A vöröslencsét főzd puhára, kb. négyszeres mennyiségű vízben. A hagymát, fokhagymát pirítsd meg a zsiradékon. Tedd az összes hozzávalót turmix gépbe és mixeld simára.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
Arab húsgombócok fűszeres joghurtszósszal
Arab húsgombócok fűszeres joghurtszósszal

A hagymát nagyon apróra vágjuk. Összedolgozzuk a húst a hagymával és a fűszerekkel. Kis diónyi gombócokat formázunk a masszából és olívaolajon körös-körül szép pirosra sütjük. A go...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk