Hozzávalók : 1.10 kg liszt, 1 kg margarin, 3 dkg só, 1 dl olaj, 0.5 dl ecet ( 10 % )
Az 1 kg szobahőmérsékletű margarint 10 dkg liszttel csomómentesen összedolgozzuk, és téglalappá formáljuk. ( Hideg helyen, gyorsan dolgozzunk, hogy a margarin ne puhuljon meg és jól dolgozzuk el a margarint, ne legyen csomós! )
Tegyük hűtőbe kb. fél órára, de ne keményedjen meg a margarin, az ujjunkkal még be tudjuk nyomni.
Az 1 kg lisztből, az ecetből, az olajból és a sóból kb. 7 dl vízzel közepes keménységű tésztát gyúrunk.
A vízet csak fokozatosan szabad a tésztához hozzáadni, mert minden fajta liszt más, máshogy viselkedik. Egyik fajta liszt kevesebb, a másik több vízet vesz fel, ezért van írva a kb. vizmennyiség!
A tésztát fél óráig pihentetjük.
Majd a pihentetés után a margarint beleburkoljuk a két képen látható módon a tésztába.
A beburkolt tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk és egy szimpla hajtást csinálunk.
Fontos, hogy a hajtogatás során a lisztet minden oldalról keféljük le!
A hajtással magunk felé fordítjuk a tésztát.
Ezután újra kinyújtjuk téglalap alakúra.
Csinálunk egy dupla hajtást.
A fél óra pihentetés után kinyújtjuk és újra egy szimpla és egy dupla hajtást kell csinálni ahogyan az első körben.
Az összehajtott tésztát 5 egyforma ( kb. 60 dkg-os ) részbe vágjuk és folpackkal letakarva hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt pihentessük 1-2 órát, de legjobb, ha csak másnap használjuk fel.
Darabonként lefagyasztható!
A dupla hajtást ne téglalapra, hanem négyzetesebbre nyújtsuk.
Ez az igazi leveles tészta receptje, de csak annak ajánlom a készítését akinek van egy kis rutinja már a konyhában, mert ez azért egy kis gyakorlatot igényel!
SúgóSúgó63 hozzászólás
http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=30307987
Helyezd a sajtot és a fokhagymaport egy mikrózható tálba, és keverd össze. Tedd mikróba egy-másfél percre, hogy a sajt megolvadjon. Egyenként keverd bele a tojássárgákat. Sima gal...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkecombokat, alaposan megmosom, sózom, borsozom, majd a szalonna szeletekkel kibélelt jénai tálba teszem, a bőrös felükkel lefele. Megszóróm a karikára vágott vöröshagymával é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTojást felverni a szódabikarbónával. Ha felforrt a víz, akkor teszem a tojáshoz a búzadarát úgy, hogy sűrű legyen. Összelapogatom, kiskanállal fél kiskanálnyit a vízbe teszek. forr...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. Beletesszük a csíkokra vágott sertésdagadót is, és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a friss, csíkokra vágott paprikát, és a kics...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű