Hozzávalók:
(30-32 darabhoz)
2 kg liszt
5 dkg élesztő
3 dkg só
víz, amennyit a tészta felvesz
A kovászhoz:
½ kg liszt
5 dkg élesztő
víz, amennyit a tészta felvesz
Elkészítés
Először a kovászt készítjük el. Az 5 dkg élesztőt, kevés langyos vízzel feloldjuk és összekeverjük a fél kg liszttel. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a nokedli tésztától kicsit sűrűbb állaga legyen, és összedolgozzuk. Langyos helyen, letakarva, legalább 4-5 órát hagyjuk pihenni. Onnan tudjuk, hogy mikor jó a kovász, miután 10-15 centivel megemelkedett már a tészta és elkezdett egy kicsit visszaesni. Ekkor hozzáadjuk a többi lisztet, a felfuttatott másik 5 dkg élesztőt, a sót és annyi vizet, hogy egy jó állagú, a nokedlitől kicsit sűrűbb tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk, majd fél órát, letakarva hagyjuk kelni.
Miután a tészta szépen megkelt, átgyúrjuk és zsömléket formázunk belőle, melyeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy lapra helyezünk. Miután minden zsemlét megformáztunk ismét hagyjuk kelni, most körülbelül egy órán át.
Mielőtt betennénk a kemencébe, előtte langyos vízzel spricceljük meg a tetejüket és 200-260 fokon 10-12 perc alatt süssük készre. Ha tetejük szép „zsömle” színű, akkor már biztosan átsültek.
Amennyiben nem kemencében sütjük a zsömléket, akkor célszerű a sütőben egy fémtálkába kis vizet tenni a tepsi alá, a megfelelő páratartalom miatt.
Az élesztőt a vízben feloldjuk, majd az olaj kivételével az összes hozzávalóval kézi robotgéppel elkezdjük összeállítani a tésztát, végül hozzáadjuk az olajat is és még 1-2 percig...
Elkészítési idő: 1 óraA száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a nedves hozzávalókat, jól összekeverem, hagyom 10 percig állni, majd kis zsömléket formázok olajos vagy vizes kézzel). Sütőpapír...
Elkészítési idő: 10 min + 50 minhttp://lifeadvice.blog.hu/2015/11/09/hazi_kifli_464
Elkészítési idő: