Krumpligombóc leves
A gombóc tésztája:
50 dkg burgonya
1 mk só
15 dkg liszt
1 tojás
diónyi vaj
2 ek olaj a főzővízbe.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük a levét, rádobjuk a vajat, majd jól áttörjük.
Egy tálba beletesszük a lisztet, elkeverjük a csipet sóval, hozzáadjuk langyosra hűlt, áttört burgonyát, a tojás, és összegyúrjuk úgy, hogy a lisztet fokozatosan gyúrjuk hozzá, attól függően, hogy a burgonya mennyi lisztet vesz föl. Ha már nem ragad a tészta, akkor lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk. A tészta egy részéből kis golyókat formálunk, és lisztezett tányérra rakjuk, amíg a levest előkészítjük.
Leves:
1 ek kacsazsír
1 hagyma kisebb kockára vágva
2 gerezd fokhagyma reszelve
1 csapott ek liszt (kb. 2 dkg)
1 mk pirospaprika
krumplilé
1,5 l víz
2 dl tejföl
3 mk só (vagy ételízesítő)
1 babérlevél.
A hagymát forrózsiradékra tesszük, majd a lángot kisebbre véve megfonnyasszuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, kb. egy percig pároljuk együtt kavargatás közben, majd meghintjük liszttel, és kissé megpirítjuk. Levessük a tűzről, meghintjük pirospaprikával, megkavargatjuk, majd felöltjük a krumplilével és a vízzel, valamint a tejföllel. Visszatesszük főni, időnként megkavargatjuk.
Beletesszük a sót, a babérlevelet, és felfőzzük.
Amikor fő, beletesszük a krumpligombócokat. Amikor a gombócok megfőttek, feljönnek a leves tetejére. Ilyenkor még egy-két percig főzzük, majd elkapcsoljuk alatta a lángot, mert el is készült.
Nagyon finom leves.
A sertéscombot kockákra daraboljuk, majd egy lábasban felforrósítjuk a sertészsírt, és megpirítjuk benne a felkockázott húst. Miután megpirult, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshag...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat jól összepürésítjük/botmixer/ 1 óra pihentetés és gyöngyöző vízben kifőzzük kis gombócot formálunk vizes kézzel. Ha kész hozzá adjuk épp aktuális levesünkhöz
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. A vörös- és fokhagymát felaprítjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és a zöldborsó kivételével felkockázzuk. 2. Egy nagy lábosban felhevítj...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: NehézA zsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Ezután hozzáadom a felaprított répákat, a felszeletelt gombát, zöldborsót, sózom, és lefedve, még 10...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: Könnyű