Családireceptkönyv.hu

Krumpligombóc leves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Krumpligombóc leves

A gombóc tésztája:

50 dkg burgonya
1 mk só
15 dkg liszt
1 tojás
diónyi vaj
2 ek olaj a főzővízbe.

A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük a levét, rádobjuk a vajat, majd jól áttörjük.
Egy tálba beletesszük a lisztet, elkeverjük a csipet sóval, hozzáadjuk langyosra hűlt, áttört burgonyát, a tojás, és összegyúrjuk úgy, hogy a lisztet fokozatosan gyúrjuk hozzá, attól függően, hogy a burgonya mennyi lisztet vesz föl. Ha már nem ragad a tészta, akkor lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk. A tészta egy részéből kis golyókat formálunk, és lisztezett tányérra rakjuk, amíg a levest előkészítjük.

Leves:
1 ek kacsazsír
1 hagyma kisebb kockára vágva
2 gerezd fokhagyma reszelve
1 csapott ek liszt (kb. 2 dkg)
1 mk pirospaprika
krumplilé
1,5 l víz
2 dl tejföl
3 mk só (vagy ételízesítő)
1 babérlevél.

A hagymát forrózsiradékra tesszük, majd a lángot kisebbre véve megfonnyasszuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, kb. egy percig pároljuk együtt kavargatás közben, majd meghintjük liszttel, és kissé megpirítjuk. Levessük a tűzről, meghintjük pirospaprikával, megkavargatjuk, majd felöltjük a krumplilével és a vízzel, valamint a tejföllel. Visszatesszük főni, időnként megkavargatjuk.
Beletesszük a sót, a babérlevelet, és felfőzzük.
Amikor fő, beletesszük a krumpligombócokat. Amikor a gombócok megfőttek, feljönnek a leves tetejére. Ilyenkor még egy-két percig főzzük, majd elkapcsoljuk alatta a lángot, mert el is készült.

Nagyon finom leves.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Bableves csipetkével-babgulyás
Bableves csipetkével-babgulyás

A babot előző este beáztatni, majd másnap leönteni róla a vizet, egy edénybe tenni és felönteni jól vízzel. A zöldségfélét megtisztítani és felkarikázni majd a levesbe tenni. Hoz...

Elkészítési idő: 1,5
Nehézség: Közepes
share
Avatar Karalábé krémleves
Karalábé krémleves

A zsiradékon az apróra vágott hagymát megpiritom, aztán a karikára vágott répát és krumplit is kicsit megpárolom. Ha átpárolódott , hozzáadom a kockára vágott karalábét és a fűsz...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Magyaros lencseleves
Magyaros lencseleves

A hagymát, sárgarépát, szalonnát, kolbászt felszelem. A zsírra rádobom a szalonnát, amikor már töpörtyűs, jöhet a hagyma.majd a répa. Alapos átpirítás után következik a lencse.(Ter...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nóra
Brokkolikrémleves csicseriborsóval
Brokkolikrémleves csicseriborsóval

A konzerv csicseriborsót leszűrjük, átmossuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk őket, meglocsoljuk olívaolajjal, borsozzuk, sózzuk és fűszerezzük. A sütőben 200 fokon kb. 18...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk