1 nagyobb krumplit
Recept
Kovász:1 nagyobb krumplit megpucolok kockákra vágom,öntök rá annyi vizet,hogy ellepje,és lassú tűzön puhára főzöm.Ha puha a krumpli nyomóval a levében össze töröm,és hagyom hűlni.Ha langyos tálba öntöm,adok hozzá 30dkg lisztet BL55,2 dkg élesztőt,és annyi vizet még,hogy tejföl sűrűségű legyen.Jó hólyagosra kidolgozom egy főzőkanál segítségével.Le szórom a tetejét liszttel,és 2 órát hagyom kelni.
tészta:A kovászhoz adok 70 dkg lisztet,2 evőkanál sót,fél dl olajat,és annyi langyos vizet,hogy inkább keményebb tésztát kapjak.Nem szabad,lágyra dagasztani,mert a krumpli lágyít Ha lágy lesz a tészta elveszti a tartását,szétterül a kenyér.Egy órát hagyom kelni,majd jól át gyúrom.Már itt észre vesszük,hogy lágyabb a tészta.Még 30 percig kelesztem,utána formázom,zsírpapírral bélelt kacsasütőbe helyezem.A felső kacsasütőt le spiccelem,és egy órát kelesztem.Le veszem a tetejét,pengével be vágom,le spriccelem,vissza teszem a tetejét,és elő melegített sütőben,melyet 200 fokra állítottam,hagyom 15 percig majd le veszem,a hőfokot,180 fokra és k.b.1 óra alatt készre sütöm.Ha kész le spriccelem vízzel.
: A lisztet átszitáljuk és elmorzsoljuk benne a puha vajat. Hozzáadjuk a csipet sót, a citrom reszelt héját és a citromlével eloltott szódabikarbónát. A tojássárgát elkavarjuk a cu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben és hozzákeverjük a lisztet. Jól összedolgozzuk és 1-2 órát pihentetjük. Ezalatt előkészítjük a többi hozzávalót, hogy szoba-hőmérséklet...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hozzávalókat összedolgozni, vékonyra kinyújtani, majd megszórni a mazsolával és egy kevés cukorral. Bejgliszerűen feltekerni és nagyobb darabokra vágni, muffin sütő formába tenn...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesEgy óóóriási tálba beletesszük a lisztet, cukrot és sót , majd egy nagy lábosba a langyos tejet, az élesztőt, némi cukrot, hogy felfusson. A vajat felolvasztjuk és hagyjuk egy kic...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű