A legfinomabb házi kifli receptje, de kifliforma helyett apró zsemlécskéket vagy stanglikat is csinálhatunk belőle! Otthon sütve nemcsak jobb lesz, de olcsóbban jövünk majd ki.
Szendvics kenyér kiflinek, zsemlécskének, stanglinak
1/2 liter langyos tejbe beleteszünk 5 deka élesztőt, 5 deka cukrot és meleg helyre rakjuk. Mikor az élesztő jól megkelt, összegyúrjuk 50 deka liszttel és 1 deka sóval. Kézzel erősen kidolgozzuk. Belisztezett deszkára borítjuk és 6 egyenlő részre osztva, cipókat formálunk belőle. A cipókat félujjnyi vastag, kerek lapokra nyújtjuk, egy-egy lapot nyolcfelé vágunk és az így nyert háromszögből kifliket formálunk. Tepsibe rakjuk és kétszer egymásután megkenjük őket tojássárgájával, majd további kelesztés nélkül szép sárgás-pirosra sütjük. Kifliforma helyett apró zsemlécskéket vagy stanglikat is csinálhatunk belőle. Magában is megállja a helyét, de kettévágva és valamilyen szendvicstöltelékkel megtöltve, tea mellé különösen finom. Mivel igen gyorsan készül, váratlanul érkező vendég számára is készíthetjük.
Finom ropogós héjú házi kifli
18 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 kockacukorból, 2 deci tejből kovászt keverünk. Mikor megkelt, hozzáadunk 18 dkg – diónyi vajjal, csipet sóval jól eldolgozott – lisztet és kézzel rétes lágyságú tésztává dolgozzuk. 3 cipót formálva belőle, megkelesztjük. Kerek lapokat nyújtunk belőlük és egyet-egyet 8 részre vágunk. (Olyanféleképpen, mint ahogy a tortát vágjuk fel.) Ezekből a hosszúkás háromszögekből, kívülről befelé sodorva kis kifliket formálunk. Újra kelni hagyjuk, majd tojással megkenve, jó meleg sütőben megsütjük.
A víz és az olaj kivételével az összes alapanyagot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem a 300 ml langyos vizet, majd robotgéppel elkezdtem összeállítani a tész...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Az élesztőt futtassuk fel a teáskanál cukorral elkevert langyos vízben. 2. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd kézzel vagy géppel szép sima tésztává dagasztjuk. Ha nagyo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítem (200 fok légkeverés), előkészítek egy lapos tepsit amibe víz kerül (kb. 2 dl), és a rács alá teszem majd amikor a sütőformát a kenyérrel. Vágódeszkára...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA lisztet a sóval egy nagy tálba öntöm. Hozzáadom a zsiradékot és elmorzsolom a liszttel. Beleöntök 2 dl vizet, és összegyúrom. Néhány percig kell csak gyúrni, míg ruganyos és sima...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű