menu

Családireceptkönyv.hu

Pehelykönnyű burgonyás pogácsa


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Elkészítés:
A pogácsát előző napról megmaradt főtt krumpli felhasználásával is készíthetjük, vagy a megmaradt krumplipüréből, de akkor ebben az esetben a margarinból kevesebbet tegyünk a pogácsa tésztájába (kb. 18-20 dkg-ot), hiszen már a püré is tartalmaz valamennyi vajat.

Lehet a kenyérsütőgép üstjében is dagasztani: ebben az esetben a lisztben elkeverem a cukrot és a főtt/áttört burgonyát. A margarint, tojássárgát és a sót beleteszem az üstbe, ráöntöm a lisztes keveréket, melynek közepébe kis mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt és ráöntöm a langyos tejet, aztán elindítom a dagasztás programot (közben figyelem a gépet, és ha a pogácsa tésztáját túl ragacsosnak találom, akkor még adok hozzá lisztet, de a tészta jó lágy maradjon). Ha végzett a gép, akkor kiveszem a tésztát egy kelesztőtálba és kb. 1 órán át kelni hagyom. Vagy a kikapcsolt kenyérsütőgépben kelesztem.
Kézi dagasztásnál:
1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom. A lisztben elkeverem a sót, hozzáadom az élesztős tejet, majd a tojást, margarint, főtt burgonyát és jól összegyúrom (ha nem elég a liszt, mert túl ragacsos a tészta, akkor adok még hozzá lisztet, de a tészta jó lágy maradjon). Kelesztőtálban 1 órán át pihentetem letakarva.
2. Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtom, majd félbe hajtom, aztán mindkét oldalról felhajtom középre egymásra (tehát 6 réteget kapok így). Nem kell pihentetni közben, hanem rögtön ismét kinyújtom kb. 2 cm vastagra, és késsel bekockázom/bemintázom a tetejét, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatom.
3. Sütőpapíros (vagy kivajazott/lisztezett) tepsibe teszem a pogikat (a tepsiben is pihenhetnek még 5-10 percet), aztán a tetejét lekenem tojássárgája és tej keverékével, és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütöm. (hagyományos sütőben valószínű, picit több ideig kell sütni)

Elkészítés:


Hozzávalók: (kb. 40 db pogácsához)
- kb. 40 dkg liszt (érzésre, hogy ne ragadjon, de jó lágy tésztát kapjunk - lehet, hogy ettől picit több liszt kell majd a végén, de ennyi legyen a kezdés)
- 25 dkg puha margarin (vagy kb. 15 dkg zsír)
- 3 db közepes nagyságú burgonya (megfőzve, áttörve)
- 0,5-1 dl langyos tej
- csipet cukor
- 2 és fél dkg élesztő
- 1 tojássárgája
- 2 csapott teáskanál só - vagy ízlés szerint (ennyi sóval lehet, hogy nem lesz eléggé sós, az én családom picit sótlanul étkezik, emiatt inkább ízlés szerint)


A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej

Trükkök, tippek, praktikák:


http://gabicsek.blogspot.hu/2012/04/pehelykonnyu-burgonyas-pogacsa.html

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nóri
Kakaós csiga
Kakaós csiga

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet eldolgozzuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót és a 2 sárgáját, és az élesztőt. Jól összedolgozzuk. A tésztát 2 felé választjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gabócza
Házi kenyér
Házi kenyér

Kevés cukros langyos vízben felfuttatom az élesztőt. Kimérem a hozzávalókat, keverőtálba teszem. A folyadékkal együtt kb 15-20 percig dagasztom a robotgéppel. Kicsit átgyúrom és le...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar KELESZTÉS NÉLKÜLI KAKAÓS CSIGA
KELESZTÉS NÉLKÜLI KAKAÓS CSIGA

Tálba tesszük a túrót, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd robotgéppel elkezdjük keverni. Pár perc után állandó keverés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd az olajat i...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Krumplis pogácsa
Krumplis pogácsa

A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, összetörjük, mint a krumplipüréhez és hagyjuk teljesen kihűlni (ha nem hűl ki teljesen, akkor ragacsos lesz a tészta) Ha kihűlt, összedo...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk