25 dkg liszt BL 55 25 dkg liszt BL 80 3 dl víz 2,5 dkg élesztő 1/2 evőkanál cukor 1 kiskanál só 1 db tojás 0,5 dl tej
A kenéshez
1 db tojás
A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk. A langyos vízbe beletesszük az élesztőt és cukrot, majd a hagyjuk hogy az élesztő felfusson.
Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót és a tojást is a liszthez., majd robotgép segítségével jól megdagasztjuk.
Lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük, kb. 20perc alatt.
Ha megkelt a tészta, egy gyúródeszkán 8 felé osztjuk és zsemléket formázunk belőle. A kész zsemléket sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük és letakarva hagyjuk pihenni 10 percet.
Ezután a zsemléket megkenjük a felvert tojással, amibe tejet is teszünk.
Előmelegített sütőben először 220 C-on 5 percig, majd 180 C-on 10 percig sütjük.
A tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűkétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt.. 250 fokra tettem..megformázom a veknit…én úgy szoktam, hogy kilapogatom..jobbról behajtom a közepéig majd balr...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat a szokásos sorrendben beletesszük a kenyérsütőbe, és normál kenyér programon megsütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű