1 tk. só
2 dl langyos tej
2 db (ebből egy a kenéshez) tojás
1 dl natúr joghurt
60 dkg liszt
2 ek. olaj
2 dkg élesztő
kevés Rama margarin
2 ek. kristálycukor kristály cukor
A lisztet beletesszük egy edénybe és egy kis fészket csinálunk a közepébe. Abba tesszük a kristálycukrot, az élesztőt, majd ráöntjük a langyos tejet.
Amikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a többi alapanyagot is és bedagasztjuk kézzel, de ha van gép, azzal is lehet, majd a bedagasztott tésztát a duplájára hagyjuk kelni, meleg helyen.
Mikor már jó a tészta, akkor lisztezett munkalapon henger alakúra formáljuk és elosztjuk 10 egyenlő részre, de ha nagyobbat, vagy kisebbet szeretnénk, akkor olyan darabokra kell osztani.
Kézzel cipókat formázunk és olajjal kikent tepsibe tesszük és ott is hagyjuk kb. fél órát pihenni.
A tetejét egy felvert tojással megkenjük, hogy szép aranyszínű legyen. Mikor ez is megvan mehet az előmelegített sütőbe és pár perc alatt megsütjük.
Amikor megsült kivesszük a sütőből és megkenjük egy darabka vajjal a tetejét, mert így fényesebb és puhább marad.
Legelőször a lenmagot megőröljük kávé darálón, és kicsit több vizet öntünk rá, mint amennyi ellepi. Jól elkeverjük, nyúlós, összeálló masszát kell kapjunk. Lehet használni a hagyom...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször készítünk egy villámgyors kovászt: 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, teszünk hozzá 1 tk cukrot, 5 dkg lisztet, és villával csomómentesre keverjük. Hagyjuk...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű1. A tejet meglangyosítjuk 1 kk cukorral és felfuttatjuk benne az élesztőt. 2. Ha felfutott hozzáadjuk a liszthez a tojással, cukorral és az olvasztott margarinnal. Egy viszony...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű