Túrós batyu
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
kb. 1,5 dl langyos tej
1 tojás
csipet só
2,5 dkg élesztő
8 dkg olvasztott margarin
2 púpozott evőkanál cukor
A töltelékhez:
45 dkg tehéntúró
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál búzadara
kb. 5 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 csomag vaníliás cukor
1 maréknyi mazsola
A teteje lekenéséhez:
1 db tojássárgája, 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A kétféle lisztet egy mély tálba öntjük, összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntünk 3 evőkanál tejet, csipetnyi cukrot szórunk bele, belemorzsoljuk az élesztőt és az ujjunkat összekeverjük. A liszt széléről egy keveset az élesztős tejbe szórunk, majd jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, amíg fel fut a kovászunk.
Hozzáadjuk a megmaradt langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy rugalmas, de ne túl ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, amíg duplájára nem nő.
Mialatt kel a tészta, elkészítjük a túrókrémet. Ehhez a túrót egy villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, majd a felvert egész tojást és az egészet jól összekeverjük.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk, és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8 x 8 cm-es kockákra vágjuk fel.
A tésztára 1 evőkanál túrókrémet teszünk, majd átlósan összefogjuk a tészta csücskeit és egyet csavarunk rajta.
A batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de ne szorosan egymás mellé.
A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, amíg melegszik, addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával.
Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük. A megsült és kihűlt batyukat porcukorral megszórjuk
1. Az összes alapanyagot jól összedolgozzuk, és a tésztát fóliába csomagolva legalább egy napig hűvös helyen érleljük. (Nálam három nap lett belőle, de semmi baja nem esett a tészt...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KözepesAz alapanyagokat a kenyérsütő üstjébe mérjük, dagasztóprogramot indítunk, sima, fényes tésztát dagasztunk. 45 percig kelesztjük fedeles tálban, kicsit átnyomkodjuk, formázzuk, szil...
Elkészítési idő: 3 óra+előtészta Nehézség: Közepes200 fokra előmelegítem a sütőt. A túrót a porcukrot tejet olajat összekeverjük végén a lisztel elkevert sütőport összegyúrjuk. 3 mm vastagra nyújtom olajjal kenjük a tésztát meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1,5 dl langyos , cukros tejben az élesztőt felfuttattam. A liszthez kevertem mindent és összegyúrtam. Egy viszonylag lágy,de már nem ragadós tésztát kaptam. Meleg helyen kelt kb 45...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű