Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

301. Briós


Írta:

Adag: 12 db
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
1 kk só

Tetejére:1 db tojás, cukor

Elkészítés:


Tálba öntjük a lisztet, a porcukrot, elkeverjük, közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd elkeverjük benne. 10 perc alatt felfuttatjuk,hozzáadjuk a tojást az olvasztott vajat.
Keverjük, össze majd addig dagasszuk, míg lágy tésztát kapunk.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyre téve 40 percig kelesztjük.
Ha duplájára kelt 12 részre elosztjuk kb 30 cm hosszú darabokat sodrunk belőle, majd feltekerjük, úgy hogy az egyik vége (ami a belseje lesz) egy pindurit felfelé álljon,
körbe tekerjük és a másik végét egy picit ellapítva alá tesszük.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 10 percig hagyjuk kelni. (mivel én 2 adagot készítek, így az első 12 db, ha a tepsin van, amíg készül a másik tepsi pont 10 perc szokott eltelni.
Ha letelt, akkor megkenjük a felvert tojással, megszórjuk cukorral.
Hagyjuk 15-20 percig kelni, majd 200 fokos sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük.








Trükkök, tippek, praktikák:


Ha két adagot készítünk, mikor beteszem, a sütőbe az elsőt akkor kenem le a második tepsivel, így az is pihent és ugyanúgy van ideje kelni neki.
Ez a recept egy alap recept, el lehet készíteni briósnak, akár kakaós csigának, de akár kalácsot is süthetünk belőle.


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zablisztes kifli
Zablisztes kifli

A száraz anyagokat keverjük össze, majd adjuk hozzá az előre egyneművé dolgozott nedves hozzávalókhoz. 5 percig hagyjuk pihenni. Ezután nyújtsuk ki bambuszrostliszttel megszórt m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: László
Szalagos fánk
Szalagos fánk

A langyos tejbe 1 evőkanál porcukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel megszórjuk és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a lisztet, a közepébe ütjük az egész...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Krilla
IR kenyér(Patkos Dalma)
IR kenyér(Patkos Dalma)

A száraz hozzávalókat egy tálba mértem és összekevertem majd a végén hozzáadtam az 500 ml langyos vizet. Kanállal alaposan elkevertem, majd pár percig kézzel dagasztottam. 15 perc...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lepénykenyér
Lepénykenyér

Egyszerűen összedolgozzuk az alapanyagokat úgy, hogy egy gyúrható tésztát kapjunk. Osszuk két részre, és hagyjuk pihenni. Ezalatt reszeljünk le egy kis tálba egy kis gerezd fokhagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk