fél kg kenyérliszt
30 gramm élesztő
egy nagy csipet cukor
1,5 dl tej
1 dl víz
2 evőkanál tejföl
egy teáskanál só
30 gramm vaj
tej a kenéshez
nagyszemű só a szóráshoz
A langyos tejben elkeverem az élesztőt és a cukrot, hagyom felfutni, majd a kimért liszt közepébe öntöm, és annyit keverek a lisztből a tejhez, hogy galuska állagú tésztát kapjak. Hagyom letakarva pihenni, míg buborékok nem alakulnak ki a felszínén (kb. fél óra). Ekkor összedagasztom a többi hozzávalóval, a puha vajat a legvégén gyúrom bele. Egy óra alatt hagyom a kétszeresére kelni. Fél centi vastag korongot nyújtok belőle, amelyet 8 cikkelyre vágok - esetleg 10-re, ha vékonyabb kifliket akarok. A háromszögeket az alapjuktól kiindulva feltekerem, végeit behajlítom, sütőpapíros tepsire teszem, megkenem egy kis tejjel, sót szórok a tetejére, és további fél órát kelni hagyom. 220 fokos, gőzös (a sütő aljába egy tűzálló edényben kb. egy pohárnyi vizet helyezek) sütőben kb. 10 perc alatt sül aranybarnára.
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felf...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk a tetejét kevés liszttel,majd hagyjuk felfutni. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, majd a felfuto...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk 2dl langyos tej és 1ek cukor keverékében. Közben kimérjük a hozzávalókat.A liszt közepébe fészket képezünk,beletesszük a maradék cukrot,a két tojást a fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű