1 csésze=250 ml
kb. 500 g liszt (3,5 csészével)
2-2,5 teáskanál száraz élesztő (9-10 g, nem teljes csomaggal), ez a mennyiség kb. 50 g friss élesztőnek felel meg
1 csésze tej (vagy savó, 1%-os kefir, aludttej)- 250 ml
0,5 teáskanál só
2 evőkanál cukor
200 g vaj vagy margarin
Az élesztőt meleg folyadékban feloldjuk, belekeverjük a sót és a cukrot és egy kevéske lisztet. Meleg helyen hagyjuk kicsit kelni.
Közben minden fanatizmus nélkül szétdörzsöljük a puha margarint a liszttel. azért kell ehhez 10-15 perc. Hozzáöntjük a kovászt. Homogénné keverjük és hozzáadjuk a lisztet. Egy pohárnyit hagyjunk meg a nyújtáshoz. Ne legyen sűrű és nehéz a tészta.
KÉSZ. Hűtőszekrénybe rakjuk a tálban, amiben dagasztottuk, vagy fazékban, letakarva, hogy ki ne száradjon, és 4 órára elfeledkezünk róla (tapasztalatom szerint kell 5-7 óra neki). A hűtőben hagyhatjuk pihenni 4-7 napon át!
Nagyon finom, puha, jó állagú, plasztikus, kiváló struktúrájú élesztős kelt tésztát kapunk. Erős élesztő illatot érezni, de a kisütött terméken nem tapasztaltam az illatát. Bármit süthetünk belőle, még pizzát is!
Az élesztő az alacsony hőmérsékleten lelassítja „tevékenységét”, de nem állítja le. Amikor elővesszük, feléled. Betöltve sütés előtt 20 percet pihentetem. Ha a süteményünk megkívánja, kenjük le sütés előtt tojás sárgájával.
A tölteléket készítsük el előre. Mire kivesszük a kelt tésztát a hűtőből, legyen a kezünk alatt…
Piroghoz tepsibe nyomkodom a tészta felét, rárakom a tölteléket- sós vagy édes, betakarom a tészta másik felével és a szélein összecsípem, zárttá teszem. A közepére egy lyukat szúrok, elősegítve a felesleges gőz távozását vagy villával megszurkálom. Ha híg a töltelék állaga, szórhatunk alá keményítőt vagy grízt (darát).
http://vicuska13.blogspot.hu/2012/02/ket-fajta-hutoben-kelt-csodateszta.html
4-7 napig hűtőben pihentethető kelt tészta tojás nélkül!
Larisza Iszarova „Gyorsan érő ételek. Történetek a kulináris ötletekről” könyvből- Л. Исарова "Блюда-скороспелки. Рассказы о кулинарных выдумках"
A jó humorral és iróniával megírt könyv témája- életképek és kulináris tanácsok a reális életből. Elolvastam egy interjút Hruscsov szakácsával. A szakács szerint ezt a tésztát nagyon szerette Nikita Szergejevics is. Leszűrve a kvintesszenciát hosszú évekkel ezelőtt beépítettem a mindennapi háztartásomba ezt a receptet. Olvastam róla Hruscsovi tészta elnevezésként is. Larisza Iszarova véleménye szerint 2-3 hónapig is lehet a hűtőben tárolni. Én nem kísérleteztem ekkora mennyiséggel, egy-két-négy napig tároltam csak! :)
1-2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd hozzákeverjük a sót és a cukrot. A lisztbe beledolgozzuk a felfuttatott élesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl tejet az élesztőt és 1 kk cukrot összekeverem és felfuttatom. Liszt+só+felfuttatott élesztő+vaj+a maradék tej =jól kidolgozzuk. a tésztát 2 részre osztjuk kerek lappá nyújtj...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA bedagasztott, duplájára kelesztett tésztát 8 egyforma darabba vágom. Mindet négyzet alakúra nyújtom, majd az egyik sarlától elkezdem feltekerni. Mikor a közepéig érek, a szemközt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű