50 dkg liszt
2-2,5 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só.
Fél bögre langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (A cukrot a tejbe szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, aztán megvárjuk, hogy a tetején vastag halványbarna hab képződjék).
A lisztet mély tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat, aztán fokozatosan hozzáadva a maradék tejet, az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. (A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen különbözik, ezért apránként dolgozzuk a tésztába a folyadékot.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, négy egyforma nagyságú, szilva formájú cipóra osztjuk.
A cipókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, késsel hosszában bevágjuk. Tetejüket megkenhetjük langyos vízzel, langyos tejjel vagy tojással. Megszórhatjuk különböző magvakkal (szezámmag, lenmag...)
250 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Heidenreichné Piroska receptje
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre da...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEzekből egy sűrű galuska tésztát keverek, majd az alaposan kivajazott és maggal megszórt sütőformába öntöm, egyenletesen eloszlatom, és a tetejét is megszórom maggal. Kb 40-50 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKülön edényben keverjük össze a száraz és folyékony alapanyagokat, majd öntsük őket egybe és gyúrjuk össze. Míg a töltelék elkészül (pár perc), addig pihentessük a tésztát. Ezutá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDagasztás után 40 percig kelesztjük,formázzuk, nyújtjuk. 180 fokon 8 percig sütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű