50 dkg liszt
2-2,5 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só.
Fél bögre langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (A cukrot a tejbe szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, aztán megvárjuk, hogy a tetején vastag halványbarna hab képződjék).
A lisztet mély tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat, aztán fokozatosan hozzáadva a maradék tejet, az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. (A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen különbözik, ezért apránként dolgozzuk a tésztába a folyadékot.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, négy egyforma nagyságú, szilva formájú cipóra osztjuk.
A cipókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, késsel hosszában bevágjuk. Tetejüket megkenhetjük langyos vízzel, langyos tejjel vagy tojással. Megszórhatjuk különböző magvakkal (szezámmag, lenmag...)
250 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Heidenreichné Piroska receptje
A zabpelyhet leöntjük vízzel, hozzáadjuk a tojásokat, a ricottát, sót, összekeverjük, kb. 10 percet pihentetjük. Sütőpapírral bélelt, vagy szilikonos tepsibe simítjuk és előmelegít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokat összegyúrjuk és 5 percet pihentetjük. Ezután 2 egyforma súlyú részre osztjuk a tésztát. Egyenként 29 cm-es köröket nyújtunk belőlük. Egy lapból 12 db egyforma c...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet és a lisztet összeöntjük, meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, 10 perc alatt hagyjuk felfutni. Közben a lisztet keverőtálba tesszük, elkeverj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A kenyérsütő tartályába belemértem a hozzávalókat, aztán bekapcsoltam a dagasztás programot. amikor a gép már befejezte a keverést, dagasztást, szépen kiemeltem a tésztát, liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű