50 dkg liszt
2-2,5 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só.
Fél bögre langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (A cukrot a tejbe szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, aztán megvárjuk, hogy a tetején vastag halványbarna hab képződjék).
A lisztet mély tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat, aztán fokozatosan hozzáadva a maradék tejet, az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. (A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen különbözik, ezért apránként dolgozzuk a tésztába a folyadékot.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, négy egyforma nagyságú, szilva formájú cipóra osztjuk.
A cipókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, késsel hosszában bevágjuk. Tetejüket megkenhetjük langyos vízzel, langyos tejjel vagy tojással. Megszórhatjuk különböző magvakkal (szezámmag, lenmag...)
250 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Heidenreichné Piroska receptje
http://aranytepsi.blogspot.hu/2013/07/sajttal-szort-fokhagymas-tejfolos.html
Elkészítési idő:1. Kb. 1 dl langyos tejben elkeverek 1 evőkanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom (kb. 10 perc). 2. A lisztben elkeverem a többi cukrot, vaníliás cukrot, a sót és...
Elkészítési idő:tej, víz, élesztő, cukor fut liszt, só, olaj, dagaszt 1 óra pihi átgyúr, 6 fele oszt, 15 perc pihi, sütő kapcsol,200 fok leken tojás-tej, ujjal mintát nyomni 200 fok 20-25 perc...
Elkészítési idő: