Hozzávalók:1 fej fokhagyma
fél dl olívaolaj
fél csomag porélesztő
1 kiskanál cukor
0,6 dl meleg tej
45 dkg finomliszt
1 kiskanál só
5 dkg vaj
1 1/2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem zöld
A sütőt előmelegítjük. A fokhagymát bekenjük olajjal (tudja valaki miért?) és a sütőben 25-30 perc alatt puhára sütjük. Lehet azért, mert nem olajoztam be, de egyszer csak ezt hallottam: BUMM! és a fele fokhagyma gerezd felrobban t a sütőben, szerencsére csak felfele ment, így nem az egész sütőt kellett tisztára törölgetni:)
Ha megsült a hagyma leszedjük a héjat és villával pürésítjük.
2,5 dl langyos vízzel elkeverjük a tejet a cukrot és az élesztőt. 5 percet várunk.
A lisztet, a sót, az olívaolajat a fokhagyma pép felével tálba tesszük, hozzáöntjük az élesztős tejet és tésztát dagasztunk.
Nekem olyan lágy lett, legalább 10 dkg lisztet tettem még bele.
Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt 12 egyforma részre osztjuk, kis kerek gombócokká igazgatjuk.
25-30 cm hosszú rudakká sodorjuk. Csomót kötünk, az alsó végét felülről a közepébe dugjuk, a felsőt pedig alulra hajtjuk. Fél óra pihenés után 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
5 dkg vajat felforrósítunk, beletesszük a sült fokhagyma másik felét, egy-két percig sütjük, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a petrezselyem zöldjét és a briósok tetejére kenjük.
Kellemesen fokhagymaízű, finom péksütemény.
Egy kevés cukorral ízesített langyos tejben az élesztőt megfuttatjuk, és a többi tésztához valóval összegyúrjuk. Három cipót formázunk belőle, és amíg a tölteléket elkészítjük, pih...
Elkészítési idő: Kb 1 óra Nehézség: KözepesA hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd duplájára kelesztjük. Előmelegített sütőben 210-220 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Nehéz•Öntsük a meleg tejet és az élesztőt egy tálba, keverjük össze, és hagyjuk picit oldódni. •Egy keverő tálba mérjük ki a lisztet, mehet bele egy csipet só, a cukor, a 2 tojás, vala...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűlisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, mí...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű