400 gramm liszt
5 evőkanál zsír vagy olíva olaj/étolaj
egy teáskanál só
2-2,5 dl víz
A lisztet a sóval egy nagy tálba öntöm. Hozzáadom a zsiradékot és elmorzsolom a liszttel. Beleöntök 2 dl vizet, és összegyúrom. Néhány percig kell csak gyúrni, míg ruganyos és sima felületű nem lesz, ehhez, ha kell, hozzáadom a maradék vizet.
Tizenkét gombócra osztom, és lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtom, amennyire csak tudom. Az az igazi, ha a tenyeremre fektetve kissé átlátszó lesz. Közepesen forró serpenyőben oldalanként egy-egy perc alatt sütöm meg őket. Akkor jó, ha barna foltok jelennek meg a felszínén.
A liszt negyedéből az élesztőből és 5 deci vízből kovászt készítek. Elkeverem egy plasztik tálban, majd lefóliázom, letakarom konyharuhával és hagyom érlelődni a kovászt 3 órát. E...
Elkészítési idő: 360 perc Nehézség: KözepesA hozzáadott víz mennyisége nem mindig egyforma. Csak addig gyúrom, míg simának nem érzem a tésztát. Kétszer kelesztem, a másodikat már a tepsiben, kb.: kétszer háromnegyed órát. M...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztája kissé ragad, de pont ettől lehet formázni belőle kukacot, ha több lisztet kap, akkor nem ragadnak össze a végek.A tejet langyosítjuk, hozzáadjuk a mézet, és elkeverjük.5...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a tojással és kevés sóval egy tálba tesszük, az élesztős vizet hozzáöntjük és meggyúrjuk a tésztát. Letakarva 45 percen...
Elkészítési idő: 1:40 perc Nehézség: Könnyű