A lapokhoz:
10 tojás fehérje
25 dkg porcukor
1 csepp citromlé
4 evőkanál liszt
30 dkg darált dió
7 g szalakáli
1 csomag vaníliás cukor
A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
15 dkg porcukor
10 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg darált dió
10 dkg vaj
+ ízlés szerint cukor a vaníliás puding megfőzéséhez
A tetejére:
1 marék aprított dió
15 dkg cukor
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a porcukor és pár csepp citromé hozzáadásával kemény habbá verjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a szalakálit, beletesszük a darált diót és laza mozdulatokkal jól összekeverjük.
A masszát 4 részre osztjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe 4 lapot sütünk. A sütéshez én egy nagyobb gáztepsit használtam. 2 adagban sütöttem ki a lapokat, majd mindkettőt megfeleztem.
170°-on, előmelegített sütőben, körülbelül 10 perc alatt készre sülnek.
Közben elkészítjük a krémet. Vízgőzt készítünk elő, amely felett a tojássárgáját a 15 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. Addig keverjük míg ki nem fehéredik, majd kihűtjük.
A vaníliás pudingport ízlés szerinti cukor hozzáadásával megfőzzük a fél liter tejben, kihűtjük.
A sütemény tetejére grillázs került, amihez 15 dkg cukrot aprított dióval felolvasztunk. Olajozott alufóliára teszünk, és kihűtünk. Ha kihűlt, egy klopfoló segítségével apróra törjük.
Ha a pudingpor kihűlt belekeverjük a vajat, majd a gőz fölött elkészített tojássárgáját és darát diót.
A süteményt a következőképp állítjuk össze: a lapokat megkenjük a krémmel, ügyelve arra, hogy a tetejére is maradjon egy kevés. A rétegezést tehát krémmel fejezzük be. Erre azért van szükség, hogy megtapadjon rajta a grillázs. A tetejét tehát megszórjuk az apróra tört grillázzsal.
Másnap szeleteljük és fogyasztjuk.
A sütőt előmelegítjük. Előkészítünk két nagy tepsit, aminek megfordítva az alját beterítjük sütőpapírral, vagy egy kicsit meglisztezzük. Ezeken fogjuk megsütni a lapokat. A t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVízgőz felett összeolvasztjuk a vajat és csokoládét. Hűlni hagyjuk. A tojásokat a kétféle cukorral habosra keverjük. A lisztet elvegyítjük a finomra darált dióval és a csipet sóv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet, olajat,sót, van. cukrot egy fazékban felforralom, lehúzom a tűzről, belekeverem a lisztet, majd visszateszem a tűzre és addig keverem míg el nem válik a tészta az edény fa...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sárga lap hozzávalóiból elkészítjük a piskótatésztát, majd egy 35*40 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk és belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben megsütjük, majd langyosan...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű