A lapokhoz:
10 tojás fehérje
25 dkg porcukor
1 csepp citromlé
4 evőkanál liszt
30 dkg darált dió
7 g szalakáli
1 csomag vaníliás cukor
A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
15 dkg porcukor
10 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg darált dió
10 dkg vaj
+ ízlés szerint cukor a vaníliás puding megfőzéséhez
A tetejére:
1 marék aprított dió
15 dkg cukor
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a porcukor és pár csepp citromé hozzáadásával kemény habbá verjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a szalakálit, beletesszük a darált diót és laza mozdulatokkal jól összekeverjük.
A masszát 4 részre osztjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe 4 lapot sütünk. A sütéshez én egy nagyobb gáztepsit használtam. 2 adagban sütöttem ki a lapokat, majd mindkettőt megfeleztem.
170°-on, előmelegített sütőben, körülbelül 10 perc alatt készre sülnek.
Közben elkészítjük a krémet. Vízgőzt készítünk elő, amely felett a tojássárgáját a 15 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. Addig keverjük míg ki nem fehéredik, majd kihűtjük.
A vaníliás pudingport ízlés szerinti cukor hozzáadásával megfőzzük a fél liter tejben, kihűtjük.
A sütemény tetejére grillázs került, amihez 15 dkg cukrot aprított dióval felolvasztunk. Olajozott alufóliára teszünk, és kihűtünk. Ha kihűlt, egy klopfoló segítségével apróra törjük.
Ha a pudingpor kihűlt belekeverjük a vajat, majd a gőz fölött elkészített tojássárgáját és darát diót.
A süteményt a következőképp állítjuk össze: a lapokat megkenjük a krémmel, ügyelve arra, hogy a tetejére is maradjon egy kevés. A rétegezést tehát krémmel fejezzük be. Erre azért van szükség, hogy megtapadjon rajta a grillázs. A tetejét tehát megszórjuk az apróra tört grillázzsal.
Másnap szeleteljük és fogyasztjuk.
A kakaós kekszet ledaráljuk és a vaj felével összekavarjuk. Kicsi kerek sütőgyűrűkbe simítjuk. A háztartási kekszet is ledaráljuk és a maradék vajjal összekavarjuk, majd a kakaós r...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSütés nélkül készül. Elkészülési idő: 30 perc előkészület, 3 óra várakozás. 1• Tedd a zselatínt hideg vízbe. Gyorsan mosd meg az epret, csepegtesd le és tisztítsd meg. A felét...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat a cukorral és a vízzel jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a kakaóport és a durvára vágott diót. Lassú tűzön, 23x39cm-es kivajazott, kilisztezett tep...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk és 4 cipót formálunk belőle. Fél óráig pihentetjük, majd kisütjük. Krém: 20 dkg vaníliás porcukrot 20 dkg margarinnal habosra ke...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű