Családireceptkönyv.hu

Mákos-narancsos zserbó


Írta:

Elk. idő: 100 perc
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához
60 dkg finomliszt
csipetnyi só
30 dkg Rama
1,5 dkg élesztő
0,75 dl tej (kb)
késhegynyi szódabikarbóna
2 db tojás
8 dkg kristálycukor

A tepsi kikenéséhez
Rama
finomliszt

A töltelékhez
50 dkg jóféle sárgabaracklekvár
45 dkg darált mák
5 evőkanál porcukor (a lekvár édességétől függ)
1 db narancs reszelt héja
50 dkg jóféle narancslekvár

A mázhoz
15 dkg kristálycukor
5 evőkanál víz
3 evőkanál keserű kakaópor
10 dkg Rama

Elkészítés:



1.A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a szódabikarbónát beleszórjuk, elkeverjük, majd az előzőekre öntjük. A tojást meg a cukrot is hozzáadjuk és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle, három részre osztjuk és egyenként cipóvá formáljuk.
2.Az egyiket meglisztezett gyúrólapon 35x33 cm-es lappá nyújtjuk és egy Ramával kikent, liszttel behintett nagy tepsibe fektetjük. A baracklekvárt egyenletesen, vastagon elkenjük rajta. A mákot a cukorral és a reszelt narancshéjjal összekeverjük, felét a lekváros tésztalapra szórjuk.
3.Az előzőhöz hasonlóan kinyújtunk egy tésztacipót, a töltelékre fektetjük. Ezt a narancslekvárral kenjük meg vastagon és ráhalmozzuk a cukros mák másik felét. A harmadik kinyújtott tésztalappal befedjük.
4.A tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
5.Elkészítjük a mázat. A cukrot egy kis lábasba szórjuk, a vizet rákanalazzuk, kevergetve felforraljuk, ezalatt a cukor elolvad benne. Ekkor a kakaóport hozzáadjuk, 1-2 percig kevergetve kis lángon főzzük, majd ha jó sűrű a tűzről lehúzzuk és a Ramát beledobjuk.
6.A zserbó tetejére simítjuk és dermedni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, de lehetőleg csak másnap, mert addigra a tésztája megpuhul és az íze összeérik.

Trükkök, tippek, praktikák:


Készíthetjük úgy is, hogy a cukros mákot a lekvárral összekeverjük, így kenjük a tésztára.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nagy
Képviselőfánk II.
Képviselőfánk II.

A vizet, a zsírt és a sót egy edénybe tesszük és összeforraljuk. Belekeverjük a lisztet, jól eldolgozzuk, majd félre tesszük hűlni. Ha már langyos a tészta, akkor egyesével...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hatlapos sütemény
Hatlapos sütemény

Elkészítése: • A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk szét. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lapokat vékonyra kinyújtjuk, megszurkáljuk villával, hogy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Éva
Habos citromos álom - sütés nélkül
Habos citromos álom - sütés nélkül

1. A tejfölt összekeverjük a cukrokkal és a megmosott/megtörölt citrom reszelt héjával + a citrom felének belecsavarjuk a levét. A tejszínt kemény habbá verjük a habifixálóval, ki...

Elkészítési idő: 30 perc+ 1éjsza
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Turórudi szelet
Turórudi szelet

500 g túró 4 tojás sárgája 3 ek. búzadara 3 csomag vaníliás cukor reszelt citromhéj 15dkg porcukor a tojások kemény habja Mázhoz: 100-150 g porcukor 3 ek. kakaó 50 g...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk