A tésztához
60 dkg finomliszt
csipetnyi só
30 dkg Rama
1,5 dkg élesztő
0,75 dl tej (kb)
késhegynyi szódabikarbóna
2 db tojás
8 dkg kristálycukor
A tepsi kikenéséhez
Rama
finomliszt
A töltelékhez
50 dkg jóféle sárgabaracklekvár
45 dkg darált mák
5 evőkanál porcukor (a lekvár édességétől függ)
1 db narancs reszelt héja
50 dkg jóféle narancslekvár
A mázhoz
15 dkg kristálycukor
5 evőkanál víz
3 evőkanál keserű kakaópor
10 dkg Rama
1.A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a szódabikarbónát beleszórjuk, elkeverjük, majd az előzőekre öntjük. A tojást meg a cukrot is hozzáadjuk és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle, három részre osztjuk és egyenként cipóvá formáljuk.
2.Az egyiket meglisztezett gyúrólapon 35x33 cm-es lappá nyújtjuk és egy Ramával kikent, liszttel behintett nagy tepsibe fektetjük. A baracklekvárt egyenletesen, vastagon elkenjük rajta. A mákot a cukorral és a reszelt narancshéjjal összekeverjük, felét a lekváros tésztalapra szórjuk.
3.Az előzőhöz hasonlóan kinyújtunk egy tésztacipót, a töltelékre fektetjük. Ezt a narancslekvárral kenjük meg vastagon és ráhalmozzuk a cukros mák másik felét. A harmadik kinyújtott tésztalappal befedjük.
4.A tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
5.Elkészítjük a mázat. A cukrot egy kis lábasba szórjuk, a vizet rákanalazzuk, kevergetve felforraljuk, ezalatt a cukor elolvad benne. Ekkor a kakaóport hozzáadjuk, 1-2 percig kevergetve kis lángon főzzük, majd ha jó sűrű a tűzről lehúzzuk és a Ramát beledobjuk.
6.A zserbó tetejére simítjuk és dermedni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, de lehetőleg csak másnap, mert addigra a tésztája megpuhul és az íze összeérik.
Készíthetjük úgy is, hogy a cukros mákot a lekvárral összekeverjük, így kenjük a tésztára.
A liszthez adjuk hozzá a felkockázott margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a szódabikarbónát, és a kakaót. Ezután...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElőször a barna lapokat sütjük meg. A lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. 2 részre osztjuk, kinyújtjuk egyesével és lisztezett tepsi hátán...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, majd amikor kifehéredett, akkor kanalanként beleadagoljuk a vizet. Egy külön tálkában összekeverjük a lisztet a sütőporral...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: Közepes25 dkg liszt, 15 dkg Ráma margarin, 1 db tojás, 1 dl tejföl, 1 evőkanál porcukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 csipet só. töltelékhez: 8 db nagy körte, 1 kis pohár tejföl, 2 db toj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű