2,25 dl langyos tej
1,5 dkg friss élesztő
2 tk. cukor
2 tk. só
45 dkg liszt
1 tojás
3 dkg olvasztott vaj
A töltelékbe:
5 dkg puha vaj
4 gerezd fokhagyma
pár szál petrezselyem apróra vágva
só, bors
Elkészítés:
1 deci langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A vajon kívül az összes hozzávalót a mixer táljába pakoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a mixer dagasztó karjával dagasztani kezdjük a tésztát. Amikor a tészta szépen összeállt, lassan hozzáöntjük az olvasztott vajat, és szép elasztikus, fényes tésztát dagasztunk belőle.(Szükség szerint kellhet kis folyadékot vagy lisztet hozzáadni.) Tálban letakarva duplájára kelesztjük.
A zúzott fokhagymát és az aprított petrezselymet elkeverjük a puha, de nem folyós vajjal, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk és lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, jó vékonyra. Rákenjük a fokhagymás vajat és hosszában 6 egyenlő széles csíkra felvágjuk. A 6 tésztacsíkot egymásra rakjuk, a legutolsót fordítva, hogy a vajas rész legyen belül.
A muffinsütőnk méretétől függően 12-16 egyforma darabra felvágjuk.(nekem 12 darab lett, de kisebb sütőben több is lehet belőle)
A muffintepsit vékonyan kiolajozzuk, és beleállítunk 1-1 darab tésztát. Érdemes elfogatva tenni őket, így nem tudnak összesülni. Letakarva 30 percet kelesztjük, addig bemelegítjük a sütőt 190 fokra.
Néhányra szórhatunk pici pirospaprikát, vagy parmezánt, majd a forró sütőben kb 20 perc alatt megsütjük őket.
A teteje, a kis legyezők finom ropogósak, belül pedig puha. Nagyon finom kis kenyérke lett, fogyasztható magában, egytálételek vagy levesek mellé.
Öregtészta Az élesztőt feloldjuk a folyadékban és hozzáönjük a liszthez. Nem kell dagasztani, csak egyneművé kell keverni. Az öregtésztát előző este összeállítom és reggelig a hű...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehézösszedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő kétszer 40 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos vizet elkeverjük a cukorral, élesztővel, olivaolajjal, és hagyjuk pár percig állni. Ezalatt a lisztet közvetlenül a gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, kissé össz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt 0,5 dl langyos vízben kevés cukorral fölfuttatjuk. 2. Összedolgozzuk az áttört burgonyával, a liszttel, a sóval és annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy kenyért...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű