Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Fokhagymás vajas legyező


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



2,25 dl langyos tej
1,5 dkg friss élesztő
2 tk. cukor
2 tk. só
45 dkg liszt
1 tojás
3 dkg olvasztott vaj

A töltelékbe:

5 dkg puha vaj
4 gerezd fokhagyma
pár szál petrezselyem apróra vágva
só, bors

Elkészítés:















Elkészítés:

1 deci langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

A vajon kívül az összes hozzávalót a mixer táljába pakoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a mixer dagasztó karjával dagasztani kezdjük a tésztát. Amikor a tészta szépen összeállt, lassan hozzáöntjük az olvasztott vajat, és szép elasztikus, fényes tésztát dagasztunk belőle.(Szükség szerint kellhet kis folyadékot vagy lisztet hozzáadni.) Tálban letakarva duplájára kelesztjük.

A zúzott fokhagymát és az aprított petrezselymet elkeverjük a puha, de nem folyós vajjal, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk és lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, jó vékonyra. Rákenjük a fokhagymás vajat és hosszában 6 egyenlő széles csíkra felvágjuk. A 6 tésztacsíkot egymásra rakjuk, a legutolsót fordítva, hogy a vajas rész legyen belül.

A muffinsütőnk méretétől függően 12-16 egyforma darabra felvágjuk.(nekem 12 darab lett, de kisebb sütőben több is lehet belőle)

A muffintepsit vékonyan kiolajozzuk, és beleállítunk 1-1 darab tésztát. Érdemes elfogatva tenni őket, így nem tudnak összesülni. Letakarva 30 percet kelesztjük, addig bemelegítjük a sütőt 190 fokra.

Néhányra szórhatunk pici pirospaprikát, vagy parmezánt, majd a forró sütőben kb 20 perc alatt megsütjük őket.

A teteje, a kis legyezők finom ropogósak, belül pedig puha. Nagyon finom kis kenyérke lett, fogyasztható magában, egytálételek vagy levesek mellé.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Tepertős-vajas ogácsa
Tepertős-vajas ogácsa

A hozzávalókból kelt tésztát készítek, ha kell, tejjel lágyítom.. 20 perc kelesztés. Ameddig a tészta kel, elkészítem a tepertőt. 25 dkg darált tepertő, 10 dkg vaj, 10 dkg lis...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Cukormentes kakaós keksz – diétás teasüti
Cukormentes kakaós keksz – diétás teasüti

A margarint az édesítővel keverd el habverővel , add hozzá a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet, illetve a vaníliát, majd adj hozzá annyi tejet, hogy gyúrható tésztát kapj....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tejes pereczsemle
Tejes pereczsemle

A tejet meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. A lisztet beleszitáljuk, a sót, az olajat hozzáadjuk. Dagasztógéppel lágy, de nem ragadós tésztát készítün...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
Gyors bagett, zsemle vagy kifli
Gyors bagett, zsemle vagy kifli

500 gr sima liszt 330 ml víz Ezt összegyúrom 15 percig állni hagyom Utána hozzáadok 2 teáskanál (9 gramm) instant élesztőt, (vagy 27 gramm friss élesztőt)amit felfuttattam e...

Elkészítési idő: 2 óra +
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk