Este kezdem készíteni, egy elő tésztát csinálok:
200 g BL 80 liszt
130 g víz
4 g élesztő
Ezeket összekeverem, nem kell nagyon gyúrni, elég míg szépen összeáll a tészta. Egy tálba teszem, amit konyharuhával letakarok és éjszakára, 10-12 órára a konyha pulton hagyok. Mehet hűtőbe is, ott 12-14 óra kell neki, majd felhasználás előtt hagyom, hogy átvegye a szoba hőt.
Tészta:
az összes elő tészta
3,2 dl víz (kenyérsütőgéphez elég 2,8dl)
2 tk. só
2 ek. olaj
csipet aszkorbinsav
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
50 dkg BL 80 liszt
1 tk. cukor
1 dkg élesztő
A hozzávalókból tésztát dagasztok, egy kicsit lágyabbat, mint a kenyérnél. Kiolajozott kelesztő tálba teszem, hagyom duplájára kelni. Lisztezett felületre borítom, majd négy egyforma részre osztom. Megformázom a bagetteket, körbe lisztezem őket, hogy a sütőzacsi ne ragadjon rájuk, majd óvatosan belecsúsztatom a zacsiba. Egy tasakban két bagett fér el. Hagyom őket megint duplájára kelni, nekem kellett még egy óra ehhez. A sütőt előmelegítem 220 fokra. Óvatosan benyúlok a zacsikba, bevágom egy éles pengével a tésztákat, majd hagyom tovább kelni, míg a sütő melegszik. mielőtt beteszem, vizet permetezek a zacsiba és a száját óvatosan a bagettek alá hajtom.
Kb. 20-25 percig sütöm, míg szép pirosak, fényesek lesznek. Kibontom a zacsiból, óvatosan, mert a gőz nagyon éget, majd rácsra teszem őket, kicsit lepermetezem hideg vízzel, majd hagyom, hogy kihűljenek.
-A tésztát jól összegyúrom és kb 1 órát kelesztem (előre az élesztőt felfuttatom kis cukros langyos tejben) A Tésztát kinyújtom borospohárral kivágom és minden második közepér...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverjük a hozzávalókat, majd kinyújtjuk kiszaggatjuk és forró olajba kisütjük. Majd baracklekvárral és porcukorral tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA csülköt előzőnap főzöm meg, majd a főzővízben hagyom kihűlni. Másnap az élesztőt kevés langyos vízben a cukorral és 3-4 ek. liszttel elkeverem, a tetejét is megszórom liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1/2 kiló lisztből, 7 tojássárgájával, kis sóval, 3 deka, kevés tejbe áztatott élesztővel, 3 deka porcukorral, kb. 2,5 deci tejjel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Jól kidolg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű