Egy nagyobb fazékban felforralunk 2 dl vizet, és adunk hozzá 10 dkg zsiradékot. Ez lehet vaj, margarin, zsír, de akár növényi olaj is. Teszünk bele egy csipet sót, és egy teáskanál cukrot, de a cukor el is maradhat . Amikor a zsiradék elolvadt, hozzáadunk egyszerre 20 dkg lisztet, amivel addig kavarjuk, amíg a fazék falától elválik a tészta és egy darabba összeáll.
Ekkor levesszük a tűzről, és még alaposan összedolgozzuk, majd egyenként hozzáadva, 5 tojással jól kikavarjuk.
Minden egyes tojással alaposan dolgozzuk el, ezt megtehetjük kézi vagy gépi erővel is.
Ekkor egy zsírozott sütőlapra egymástól kb 6 cm távolságra halmokat rakunk kanállal, vagy csillagos csővel habzsákból kinyomva, lehetőségünktől függően.
A csúcsokat vizes ujjal nyomjuk kicsit vissza, mert sülés közben az könnyen megéghet. Tegyük félre egy órára pihenni.
Nagyon fontos a helyes sütés, mert befolyásolja a végeredményt.
180 fokosra előmelegített sütőbe tegyük, és 15-20 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Ekkorra a hő felhúzza, és a teteje szép pirosra sül. Ekkor a fánkokat egy fogpiszkálóval megszúrjuk pár helyen, hogy a gőz távozni tudjon, és a sütő hőjét 160 fokosra mérsékeljük, és további 10 percig szárítjuk.
Ezután rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Én most vaníliás pudingot készítettem, amit folpack-kal befedve hagytam kihűlni, majd felvert tejszínnel lazítottam, ezzel töltöttem, tetejére tejszínhabot nyomtam, porcukorral megszórtam.
1. A lisztet, a cukrot, a margarint és a tojássárgáját gyúrjuk morzsalékos tésztává, a végén formázzuk gombóccá és folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe 1 órára. 2. Liszttel megszó...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 csomag leveles tészta, felét kisodorjuk és tepsibe rakjuk, majd rárakunk szorosan babapiskótát (gömbölyűt), erre barackkompótot, utána főzünk 1 liter tejből vaníliás pudingot (2...
Elkészítési idő: gyors Nehézség: NehézA sütőt bekapcsoljuk 180°C fokra. A tejet csipet sóval, a vanília belsejével és a héjával együtt, vanillincukorral, cukorral és a vajjal felforraljuk, majd hozzáadjuk a mazsolát. L...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű