- 40 dkg liszt
- 20 dkg zsír (4 púpos evőkanállal)
- 2 dkg élesztő
- 2 kanál porcukor
- 1 kis doboz tejföl
- csipet só
Töltelék:
- szilvalekvár
+ a tetejére porcukor
Elkészítés:
1. Az élesztőt elkeverem 1 evőkanál tejfölben. A lisztben a cukrot és a sót elkeverem, beleteszem a zsírt, az élesztővel elkevert tejfölt és + még annyi tejfölt, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjak. (a tejfölt apránként teszem hozzá, mert valószínű nem kell majd egy egész dobozzal - lényeg, hogy egy könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjak)
2. Nem szoktam keleszteni, azonnal kinyújtom kb. 4 mm vastagságúra (picit meglisztezem a felületet és úgy nyújtom a tésztát).
3. Egy közepes méretű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatom, teszek bele fél teáskanál lekvárt és két oldalról "összecsípem" a tésztát. Érdemes erősen "összecsípni", azaz összenyomni, hogy sütés közben ne nyíljon szét a tészta.
4. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm (de a sütési idő sütő függő, nálam 15 perc alatt megsülnek:).
5. Tálaláskor porcukorral meghintem! (bár ez most nálam lemaradt, mert a családom porcukor nélkül szereti)
A zselatinokat lábasban össze keverem a joghurttal a cukorral és a vaníliás cukorral és folyamatos kevergetés közben felmelegítem de csak langyosra hogy a zselatin feloldódjon. K...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy tálban összekeverni, tepsibe nyomkodni, és a hűtőben pihentetni. Tetejére csokimázat készíteni. Ha megszilárdult felszeletelve tálalható.
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű1. 8 dkg felolvasztott vajat feleresztünk 1,5 dl tejjel, beleteszünk 3 tojássárgáját, 1 evőkanál cukrot, kevés sót, 1 késhegynyi sütőport, és szép simára keverjük. 2. Az egész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta begyúrása: A vajat és a mézet kissé melegítsük meg, hogy éppen csak folyékony legyen. A lisztet, a porcukrot és a szódabikarbónát szitáljuk össze. Majd a többi anyaggal...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű