A tésztához:
8 tojásfehérje
8 evőkanál kristálycukornak megfelelő édesítő
csipet só
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
18 dkg darált mák
2 evőkanál az almás töltelékből
Az almás töltelékhez:
1kg alma reszelve (bármilyen megfelel)
1 citrom leve
1 kiskanál őrölt fahéj
50 g kristálycukornak megfelelő édesítő
2 ek nyílgyökérliszt
A vaníliás krémhez:
8 tojás sárgája
7 evőkanál kristálycukornak megfelelő édesítő
1/ vanillia kikapar belseje
6 dl kesu vagy más növényi tej
70 g nyílgyökérliszt
1. lépés - Almás töltelék
Az almákat lereszelem, hozzákeverem az édesítőt, a fahéjat, a citrom levét és reszelt héját, majd az egészet elkezdem párolni. Amikor már szépen bugyog, hozzáadom a keményítőt és folyamatosan keverve addig párolom tovább, amíg nem marad leve.
2. lépés - vaníliakrém
a tojások sárgáját az édesítővel, a vaníliával és a nyílgyökérliszttel fehéredésig keverem, a tejet felforralom és folyamatos keverés mellett, apránként a tojásos krémhez adom (elvileg a tojásos részt kellene a tejbe csorgatni, de nekem olyankor szinte mindig kicsapódik). Az egészt visszatöltöm a lábosba és folyamatosan keverve, kis lángon addig főzöm, amíg sűrű, pudingszerű nem lesz az állaga.
3. lépés - a tészta
A tojásfehérjéből kemény habot verek, apránként hozzáadva az édesítőt. A darált mákot az almatöltelékkel, a sóval és a fahéjjal összekeverem, majd a kész tojáshabbal összeforgatom. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítom és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm (ha a teteje kezd barnulni, akkor már jó)
4. lépés - összeállítás
a kihűlt tésztát keresztben félbevágom, majd a lapokat elfelezem. két lap közé simítom az almás tölteléket és félreteszem. az alsó lapra simítom a krém harmadát, ráteszem az almás töltelékkel megtöltött lapokat, a felső lapra rásimítom a krém második harmadát és ráteszem az utolsó lapot. A maradék krémmel bevonom a süti tetejét és oldalát.
Jó lesz ez dióval is. :D
A tészta elkészítése: Ha a tészta kiengedett ketté vágjuk. Kinyújtjuk az egyik tésztát egy 25*35 cm-es téglalapra, majd egy tepsi hátán szép pirosra sütjük, 180 fokon pár perc a...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű7 tojássárgáját 8 ek porcukorral kikavarjuk. Ebbe beleteszünk 5 ek lisztet, 2 ek kakaót, 1 cs sütőport, 1 dl étolajat és 7 tojás keményre vert habját. A masszát tepsibe öntve úgy s...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes♥ Alap: A darált kekszet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot és a kissé megolvasztott vajat és alaposan összedolgozzuk. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy a massza összeálljon. E...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElőször a krémet főztem meg. Egy tapadásmentes lábosba öntöttem a tejszínt, a vizet és belekapartam a vanília magjait. A krémport, tojássárgát kevés vizes tejszínnel csomómentesr...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes