Tavaszi ecetes saláta sonkával
avagy mit kezdjünk a csodás maradékokkal?
2016. március 28. - Heni süt neked
Amikor túl vagyunk az ünnepeken, a nagy jövés-menésen veszünk egy nagy levegőt, és már rá se akarunk gondolni kajára, főleg nem tojásra és sonkára. Amikor kinyitjuk a hűtőt és ott figyelnek a megmaradt retkek, uborkák már majdnem szottyadásnak indulva, de még tartva magukat, na akkor kell valami újat, kissé formabontót kreálnunk a megmaradt finomságokból, amik önmagukban már nem olyan csábítók, de új formában még ínyencségek is lehetnek.
Hát ilyen ez a tavaszi saláta, ami önmagában is mennyei, de akár petrezselymes vagy egyszerű sült krumplival tálalva is csodás ízharmónia.
Hozzávalók:
2 fej retek
1 kígyóuborka
1 fej lilahagyma
2 szelet főtt, füstölt sonka (lapocka)
6 ek. almaecet
1 ek. olívaolaj
2 ek. méz
víz
só, bors, 1 szál friss rozmaring, szárított chili
Konyhai robotgéppel (vagy kézi uborka gyalun) vékony szeletekre vágjuk a zöldségeket, amit egy jól zárható üvegbe teszünk és lesózzuk. Hagyjuk félórát pihenni. majd ekkor beletesszük a darabokra tépkedett sonkát, a rozmaringot, őrült borsot, chilit. Az ecetet a mézzel és olajjal összekeverjük, ráöntjük a zöldséges sonkára, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Egy kanállal keverjük jól össze, hogy a zöldség és a hús elkeveredjen, majd zárjuk rá a tetőt és rázzuk össze most így. Tegyük hűtőbe egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek. Másnap reggelire friss pirítóssal ebédre főtt vagy sült krumplival tálaljuk.
Az ananászt kockákra, a tojásokat, póréhagymát karikákra, a sonkát csíkokra vágjuk. A sárgarépát és a sajtot lereszeljük. (Legnagyobb lyukon.) A zellert és a kukoricát lecsepegte...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűAz uborkát legyaluljuk,sóval szórjuk.Állni hagyjuk. Majd a sóból kinyomkodjuk.Ecetet,kevés cukrot,és vizet teszünk rá. Tetejét pirospaprikával,borssal díszítjük
Elkészítési idő: Fél óra Nehézség: KönnyűA sárgarépát megpucoljuk, felkockázzuk. Sós vízben főzzük 15 percig, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és még 5 percig főzzük, majd leszűrjük őket. Az almát meghámozzuk, kicsu...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűSaláta készítéséhez olyan burgonyafajtát válasszunk, amely főzés közben nem esik szét. A megmosott krumplit hideg vízben tegyük fel főni, majd mikor puhára főtt, rögtön öntsük le r...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű