Családireceptkönyv.hu

Bejgli mákos


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 g szénhidrátcsökkentett liszt
200 g puha vaj vagy margarin
350 ml tej
1 tojás sárgája
15 g élesztő
1 kk fruktóz
25 ml folyékony édesítő
1 citrom reszelt héja
csipet só
késhegynyi vanília mag (elhagyható)
pici olaj vagy olvasztott vaj

A mákos töltelékhez:
300 g darált mák
300 ml víz
100 g nyírfacukor
3 szem szegfűszeg
1 citrom reszelt héja

A lekenéshez:
1 tojás szétválasztva

Elkészítés:


Mérjük ki a vizet egy lábasba. Adjuk hozzá a nyírfacukrot és melegítsük addig amíg teljesen fel nem oldódik. Dobjuk bele a szegfűszeget, szórjuk bele a mákot és a citromhéjat. Kevergetve melegítsük addig, míg egyet rottyan. Húzzuk le a tűzről és teljesen hűtsük ki. (A töltelék akár előző nap is elkészíthető).
Keverjük el egy tálban a lisztet, a sót, a csipet fruktózt és a vaníliát. Morzsoljuk bele az élesztőt. Adjuk hozzá a puha vajat, a tejet, az édesítőt, a tojás sárgáját és belereszeljük a citromhéjat.A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (Ha túl kemény, még egy kis tejjel, ha túl lágy, még egy kis liszttel segíthetünk rajta. Az enyém így pont jó volt). Simítsuk át egy leheletnyi olajjal és letakarva tegyük be a hűtőbe pihenni néhány órára. Hagyományosan a hűtőből kivéve azonnal kellene a tésztával dolgozni, hogy ne keljen meg. De mivel én a kalácsra szavazok, egy órán át hagytam melegedni. Így dolgozni is könnyebb vele.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tésztát vágjuk 3 egyenlő részre és nyújtsuk téglalap alakúra. (Kicsit hosszabbra, mint a tepsi). Kenjük rá a tölteléket úgy, hogy a szélétől 2 cm szabadon maradjon. A rövidebb oldalát hajtsuk be és tekerjük fel szorosan. A tészta széle alul legyen. Ugyanígy járjunk el a másik két rúddal és fektessük őket szorosan egymás mellé a tepsibe. Ahol a bejglik összeérnek, kenjük le az oldalukat egy kis olajjal, vagy olvasztott vajjal, hogy ne süljenek nagyon össze. Ha ez megvan, kenjük le a bejglik tetejét a tojás sárgájával. Ha megszáradt a tetején (nem ragad a kezünkre ha végig húzzuk rajta), kenjük le a fehérjével is. Egy hústűvel vagy fogpiszkálóval sűrűn szurkáljuk meg, egészen a tepsi aljáig. Toljuk a sütőbe és süssük addig amíg szép pirosra nem sülnek.

Trükkök, tippek, praktikák:


Bejgli mákos

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fahéjas fátyol bögrésen--Rupáner
Fahéjas fátyol bögrésen--Rupáner

A tartalom a Cafeblog kizarolagos szerzoi jogi tulajdonaban all, ezert kertek a torleset.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
144.Kalács muffinformában
144.Kalács muffinformában

A kalácsmuffin tésztája szinte megegyezik a hagyományos kalácséval. Egy keverőtálba morzsoljuk az élesztőt, felöntjük a tejjel, majd mehet bele a többi hozzávaló is. Nagyon alaposa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Mamika
Mézes szilvalekváros rudak
Mézes szilvalekváros rudak

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk