menu

Családireceptkönyv.hu

Bejgli mákos


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 g szénhidrátcsökkentett liszt
200 g puha vaj vagy margarin
350 ml tej
1 tojás sárgája
15 g élesztő
1 kk fruktóz
25 ml folyékony édesítő
1 citrom reszelt héja
csipet só
késhegynyi vanília mag (elhagyható)
pici olaj vagy olvasztott vaj

A mákos töltelékhez:
300 g darált mák
300 ml víz
100 g nyírfacukor
3 szem szegfűszeg
1 citrom reszelt héja

A lekenéshez:
1 tojás szétválasztva

Elkészítés:


Mérjük ki a vizet egy lábasba. Adjuk hozzá a nyírfacukrot és melegítsük addig amíg teljesen fel nem oldódik. Dobjuk bele a szegfűszeget, szórjuk bele a mákot és a citromhéjat. Kevergetve melegítsük addig, míg egyet rottyan. Húzzuk le a tűzről és teljesen hűtsük ki. (A töltelék akár előző nap is elkészíthető).
Keverjük el egy tálban a lisztet, a sót, a csipet fruktózt és a vaníliát. Morzsoljuk bele az élesztőt. Adjuk hozzá a puha vajat, a tejet, az édesítőt, a tojás sárgáját és belereszeljük a citromhéjat.A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (Ha túl kemény, még egy kis tejjel, ha túl lágy, még egy kis liszttel segíthetünk rajta. Az enyém így pont jó volt). Simítsuk át egy leheletnyi olajjal és letakarva tegyük be a hűtőbe pihenni néhány órára. Hagyományosan a hűtőből kivéve azonnal kellene a tésztával dolgozni, hogy ne keljen meg. De mivel én a kalácsra szavazok, egy órán át hagytam melegedni. Így dolgozni is könnyebb vele.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tésztát vágjuk 3 egyenlő részre és nyújtsuk téglalap alakúra. (Kicsit hosszabbra, mint a tepsi). Kenjük rá a tölteléket úgy, hogy a szélétől 2 cm szabadon maradjon. A rövidebb oldalát hajtsuk be és tekerjük fel szorosan. A tészta széle alul legyen. Ugyanígy járjunk el a másik két rúddal és fektessük őket szorosan egymás mellé a tepsibe. Ahol a bejglik összeérnek, kenjük le az oldalukat egy kis olajjal, vagy olvasztott vajjal, hogy ne süljenek nagyon össze. Ha ez megvan, kenjük le a bejglik tetejét a tojás sárgájával. Ha megszáradt a tetején (nem ragad a kezünkre ha végig húzzuk rajta), kenjük le a fehérjével is. Egy hústűvel vagy fogpiszkálóval sűrűn szurkáljuk meg, egészen a tepsi aljáig. Toljuk a sütőbe és süssük addig amíg szép pirosra nem sülnek.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.hu/2014/12/makos-bejgli-diabetikus.html

Bejgli mákos

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sütőporos fánk. (tízperces fánk)
Sütőporos fánk. (tízperces fánk)

A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot, és a vaníliaaromát, majd keverjük alaposan össze. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a szódabikarbónával, ma...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jusztina
Tápéi krumplis lepény
Tápéi krumplis lepény

A lepény alja hagyományos módon készült kelt tészta, amelyet kb. 35-40 dkg lisztből, 1 tojássárgából, 2 dkg élesztőből készítünk, kevés cukorral, kanálnyi margarinnal vagy zsírra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Húsvéti töltött "kuglófkalács" (Limara)
Húsvéti töltött "kuglófkalács" (Limara)

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Rövid időre félretesszük. Egy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót. Közepébe mélyedést készít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: emaxa
Meggyes rétes házi vajas-leveles tésztából
Meggyes rétes házi vajas-leveles tésztából

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk