Hozzávalók: (20 cm-es tortaformához)
160 gr zabkeksz
60 gr szobahőmérsékletű vaj
250 gr Philadelphia krémsajt
100 gr porcukor
2 tojás
1 tojás sárgája
50 gr tejszín
50 gr tejföl
1 lime leve
½ citrom héja
1 tk keményítő
Egy mozsárban vagy egyéb alkalmas edényben összetörjük a kekszet, majd tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk a puha vajjal. 20 centi átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, lefóliázzuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a krém készül. A krémsajtot simára keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, majd egyesével a tojásokat és sárgáját is, mindegyiket alaposan elkeverve a krémben. Mehet bele a tejszín, tejföl és a lime leve és a citrom reszelt héja. A végén pedig az egy teáskanálnyi étkezési keményítő. Kivesszük a hűtőből a tortaformát, kívülről két rétegben becsomagoljuk alufóliával, majd beleöntjük a masszát. A formát egy magasabb falú tepsibe helyezzük, és 2-3 centi magasságig felöntjük forró vízzel. Így megy a 180 fokra előmelegített sütőbe, amit a tepsi betételekor leveszünk 150 fokra és a tortát kb. 45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a teteje már szilárd, de belül kicsit remegős. Akkor lesz igazán jó, ha 1 napra hűtőbe tesszük, utána lehet szépen szeletelni majd. Ahogy látjátok, egyedül a tortaforma becsomagolása és vízbe helyezése a szokatlan momentum az elkészítésben, ettől lesz, hogy a torta igazából szinte inkább “fő” mint sül. Ha a tetejére villával szép mintákat húzunk, úgy fog megsülni, tálalásnál pedig kedvünkre dekorálhatjuk akár citromkarikákkal, akár pedig egy sebtében főzött gyümölcsöntettel. Piros bogyós gyümölcsökből készült öntet a legjobb hozzá, ha nincs már friss a piacon, akkor a fagyasztóból is előkaphatunk egy-két marékkal, hozzá kevés cukor és 10 perc alatt remek öntetet készíthetünk.
http://www.stylemagazin.hu/hir/Anyu-sut-zoldcitromos-sajttorta/12387/gasztronomia/
Tortalap 1. A kakóport 1/8 liter forró vízben elkeverem, majd kihűtöm. 2. Tojásokat szétválasztom és a sárgákat a cukorral krémesre keverem. 3. Felváltva hozzá adjom az oljat, l...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesA tejszínből és a cukorból verjünk kemény habot, majd óvatosan keverjük bele a mogyorókrémet. Ha túl keménynek ítéljük, kicsit meg is olvaszthatjuk, hogy könnyebben elkeveredjen. Ö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 4 egész tojást, 4 evőkanál kristálycukrot robotgépben felverünk (hagyjuk pörögni akár 15 percig is). Akkor van kész, amikor már teljesen kifehéredett, és ha ütögetjük a tál szélé...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA sütő előmelegítjük 175 fokra. A tojások sárgáját nagyon habosra keverjük a cukorral, majd hozzá adjuk a citrom héját. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, ebből két ek-nal a...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű