-500 g liszt
-2 ek margarin vagy zsír
-2 dl tej
-2 ek cukor
-1 csipet só
-25g élesztő
Tetejére:
-egész tojás a kenéshez
-só
Lisztet kimérjük egy tálba, Belerakunk 1 ek cukrot és a csipet sót. Jól elkeverjük. A tejet 1 ek cukorral langyosra melegítjük és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amíg felfut a vajat/zsírt hozzáadjuk a liszthez. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. Bedagasztjuk a tésztát,majd kb. 30 percet kelesztjük meleg helyen letakarva. Ha picit tovább kel az sem baj. Tetszés szerint fonhatjuk, formázhatjuk. Formázás után tojással megkenjük és sót szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben, zsírpapíron, 200 fokon aranybarnára sütjük.
Édesanyám bableveshez illetve borsóleves mellé szokta nekünk elkészíteni gyerekkoromban. :) De magában is isteni finom.
Sima BL55-ös lisztel készítettem eddig, de kipróbáltam Nagyi titka süteménylisztel. Azzal még puhább és finomabb. :)
Vajat és a zsírt lehet vegyesen is belerakni, 1 ek vaj 1ek zsír ha szereti mindkettőt a család.
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, leveszünk belőle annyit, amiből m...
Elkészítési idő:10 percre a mazsolát meleg vízbe áztatjuk, majd szűrőben lecsöpögtetjük. A többi hozzávalóból lágy tésztát dagasztunk, a mazsolát a végén adjuk hozzá. Letakarva, kb. 1 óra alatt a...
Elkészítési idő:A tészta hozzávalóit a dagasztógép táljába mértem és a géppel összedolgoztattam. Közben elkészítettem a kakaós tölteléket. Ehhez a Liga-t mikróban megolvasztottam, egy nagyobb tál...
Elkészítési idő: