-500 g liszt
-2 ek margarin vagy zsír
-2 dl tej
-2 ek cukor
-1 csipet só
-25g élesztő
Tetejére:
-egész tojás a kenéshez
-só
Lisztet kimérjük egy tálba, Belerakunk 1 ek cukrot és a csipet sót. Jól elkeverjük. A tejet 1 ek cukorral langyosra melegítjük és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amíg felfut a vajat/zsírt hozzáadjuk a liszthez. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. Bedagasztjuk a tésztát,majd kb. 30 percet kelesztjük meleg helyen letakarva. Ha picit tovább kel az sem baj. Tetszés szerint fonhatjuk, formázhatjuk. Formázás után tojással megkenjük és sót szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben, zsírpapíron, 200 fokon aranybarnára sütjük.
Édesanyám bableveshez illetve borsóleves mellé szokta nekünk elkészíteni gyerekkoromban. :) De magában is isteni finom.
Sima BL55-ös lisztel készítettem eddig, de kipróbáltam Nagyi titka süteménylisztel. Azzal még puhább és finomabb. :)
Vajat és a zsírt lehet vegyesen is belerakni, 1 ek vaj 1ek zsír ha szereti mindkettőt a család.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőport, a cukrot, adjuk hozzá a tojást, az olajat, a vizet és a sót is, gyúrjunk belőle rugalmas, sima tésztát (kb. 10 perc). Tegyük va...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szőlőt megmosom, kimagozom, egy kevés lisztbe megforgatom. A csokit és a diót felaprítom. A margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és rumot habosra keverek, majd egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA meghámozott, kockákra vágott krumplit megfőzöm sós vízben. Mikor puha leöntöm a vizet és áttnyomom krumplinyomón /ha v.kinek nincs lereszelheti apró reszelőn/. Hagyom teljesen ki...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKevés cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk, 6 felé oszjuk és 1 órát pihentetjük. Köz...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: Könnyű