Családireceptkönyv.hu

Bejgli II.


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


90 dkg liszt
37,5 dkg vaj (az eredetiben 25 dkg margarin, és 12,5 dkg zsír szerepel, de én vega vagyok és szeretem a vajat)
10 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2 db tojás sárgája
1/2 tk só
1 dl hideg tejszín
2-2,5 dl hideg víz
+ 1 tojás a kenéshez

A fentiekből 6 rúd lesz, én 2 mákosat, 2 diósat, 2 gesztenyés-narancsosat készítettem.

beigli recept

Töltelék:

Diós (2 rúdhoz): 25 dkg darált dió, 15 dkg nádcukor (vagy kristálycukor), 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz.

Mákos (2 rúdhoz): 25 dkg mák, 15 dkg nádcukor (vagy kristálycukor), 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz.

Gesztenyés-narancsos (2 rúdhoz): 2 tégla gesztenyemassza, cukrozott narancshéj (az aldi-ban vettem, 1 dobozzal raktam bele, ami 50 g), kis víz, rum vagy rumaroma.

---

Az egész beigli készítési műveletet a töltelék elkészítésével kezdtem. A diós és a mákos vizét és cukrát külön lábosban összeforraltam, és hozzáadtam a hozzávalókat. Félretettem. A gesztenyekockákat kiolvasztás után egy kis vízzel lazítottam, hozzáadtam a rumaromát, és a narancshéjat. Kitettem őket a hidegre, hűlni.

A tészta készítését érdemes délután kezdeni, 4-7 között, mert éjszakára pihentetni kell, reggel kell kisütni. A tészta minden hozzávalóját bedobtam a talpas dagasztógépem táljába, és kb 5 perc alatt ruganyos-zsíros tapintású, de nem ragadós tésztát dagasztott nekem a gép. 6 részre osztottam, egyenként a kis tésztagömbök 28 dkg-ot nyomtak.
Nyújtódeszkán liszt nélkül kinyújtottam elég vékonyra, nekem kb 22 cm magas, és 30 cm széles téglalapok jöttek ki. Rátettem a tölteléket úgy, hogy 1-2 cm-t elhagytam a szélétől, az egyik rövid oldalánál, ahová megérkezek a feltekeréssel, ott 5 cm-t hagytam el, hogy tuti ne nyíljon szét.Szóval az elhagyott 1-2 cm-es részeket ráhajtottam a töltelékre, és óvatosan elkezdtem feltekerni. Besorakoztattam őket 2 sütőtepsibe sütőpapírra, kb. 5 cm hely legyen közöttük, minimum. Ekkor meg kell kenni tojássárgájával, és egy hűvös helyen, ami melegebb a hűtőnél, pihentetni. Lefekvés előtt pedig még meg kell kenni a megmaradt tojás fehérjével.

beigli recept

beigli recept

Reggel már látni fogjátok halványan a márványokat, és örülni fogtok neki! :) Hurkapálcával (ez nagyon fontos!) a gerince mentén 3-4 cm-ként szurkáljátok meg, egészen az aljáig le kell szúrni, hogy kijöhessen a gőz, sülés közben. Előmelegített légkeveréses sütőben, 180 C-on, 25 percig sütöttem. Hagytam kihűlni, és vittem dicsekedni! :

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Almás-diós briós
Almás-diós briós

A száraz hozzávalókat egy tálba összekevertem. Tojást villával felvertem, hozzáöntöttem. Beletettem a többi alapanyagot az almaecet kivételével. Összegyúrtam. Pihentettem a tészt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Lehetetlen abbahagyni: sonkás-sajtos kalács
Lehetetlen abbahagyni: sonkás-sajtos kalács

Alapja kalácstészta, így itt is figyelni kell arra, hogy ne legyen forró a tej, szitáljuk át a lisztet, és tartsuk be a kelesztési időket. Formázása viszonylag egyszerű: a tészta f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Paraszt kalács (kolbászkrémmel töltve)
Paraszt kalács (kolbászkrémmel töltve)

Az élesztőt egy kevés cukros langyos vízbe felfuttatjuk.A liszthez hozzáadjuk a zsírt a sót a felfuttatott élesztőt és még annyi vizet hogy közepesen lágy tésztát kapjunk,majd dupl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Kínai briós
Kínai briós

David Baranyai 16:03 David Baranyai http://www.atable.pl/atableblog/2013/11/food-the-chinese-brioche-syndrome/ a krémben: fél l tej, 5 tojás sárgája, 80g cukor, 40g liszt, 30g...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk