A tésztához (3 rúd)
1 dl tej
2 dkg friss élesztő (1 zacskó porélesztővel is lehet)
2 ek cukor
50 dkg finomliszt
20 dkg margarin (sütőmargarin)
1 csipet só (1 mk)
2 db tojás
Meggyes töltelékhez (1 rúd)
50 dkg meggybefőtt
5 dkg dió (darált)
5 dkg háztartási keksz (darált)
4 ek cukor (ízlés szerint)
fahéj ízlés szerint (1 mk őrölt )
Almás töltelékhez (2 rúd)
1 kg alma
5 dkg vaj
4 ek cukor (ízlés szerint)
1 kk fahéj (csapott kk őrölt )
1 ek zsemlemorzsa (púpozott ek)
A töltelék alá
3 ek zsemlemorzsa
A tepsi kikenéséhez
2 dkg margarin (vaj vagy sütőmargarin)
A lekenéshez
1 db tojás
A tésztához 3 rúdhoz
A tejbe beletesszük az 1 ek cukrot, majd mikor langyos, belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A sót és 1 ek cukrot belerakjuk, majd a liszt közepét kimélyítjük, ahova beleültjük a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt öntjük.
Addig dagasztjuk míg, el nem válik az edény falától. Ezután 3 egyforma részre vágjuk. Nyugodtan dolgozhatunk is vele, mert nem kell keleszteni, annak ellenére, hogy élesztős tészta.
Egyenként henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait kb. 8 cm mélységben kissé ferdén, kb. kétujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk. Közepén, a simán hagyott részen 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, amire a tölteléket helyezzük.
Meggyes töltelék 1 rúdhoz
A meggyes töltelékhez a befőttet lecsöpögtetjük, a dióval, morzsával, cukorral és a fahéjjal összekeverjük.
Almás töltelék 2 rúdhoz
Almás töltelék: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, amennyire csak lehet. Ezt követően felolvasztjuk a vajat, ráöntjük az almát, hozzáadjuk a cukrot. Többször megkeverjük. Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz. Ha megpuhult a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.
A töltelék alá
A tésztát a töltelékekre egymásra hajtjuk úgy, mintha fonnánk, egyet balról, majd jobbról. A három rétes elfér egy gáztepsiben.
A tepsi kikenéséhez
Vajjal kikenjük a tepsit.
A lekenéshez
A felvert tojással lekenjük a rudakat.
sütési mód: alul-felül sütés
költség: 2000 Ft
elkészítettem: 1 alkalom
A dagasztógép keverőjébe bele mérem a tészta hozzávalóit, és hólyagosra dagasztom, kb. 20 perc. Ezután 1 órát letakarva meleg helyen duplájára kelesztem. Majd 3 felé osztom, mindeg...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűA langyos vízben elkeverem a mézet és az elmorzsolt élesztőt, majd a liszttel és a sóval együtt tésztát dagasztunk belőle. Ezután duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát alaposan...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKINEK MILYEN KALÁCS RECEPTJE VAN AZZAL ELKÉSZÍTVE ...MIVEL RENGETEG KALÁCS RECEPT VAN ÉS MINDENKIMÁSRA ESKÜSZIK...EZÉRT MOST RECEPTET NEM ÍROK...A FANTÁZIA SZAB HATÁRT A FORMÁZÁSRA...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Összedagasztani, 6 részre osztani. 2. Egyforma téglalapokat sodrunk, megkenjük krémmel, felrolnizzuk, egy kicsit meghúzzuk, félretesszük. 3-ból kalácsot fonunk, ugyanígy a m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű