A tésztához (3 rúd)
1 dl tej
2 dkg friss élesztő (1 zacskó porélesztővel is lehet)
2 ek cukor
50 dkg finomliszt
20 dkg margarin (sütőmargarin)
1 csipet só (1 mk)
2 db tojás
Meggyes töltelékhez (1 rúd)
50 dkg meggybefőtt
5 dkg dió (darált)
5 dkg háztartási keksz (darált)
4 ek cukor (ízlés szerint)
fahéj ízlés szerint (1 mk őrölt )
Almás töltelékhez (2 rúd)
1 kg alma
5 dkg vaj
4 ek cukor (ízlés szerint)
1 kk fahéj (csapott kk őrölt )
1 ek zsemlemorzsa (púpozott ek)
A töltelék alá
3 ek zsemlemorzsa
A tepsi kikenéséhez
2 dkg margarin (vaj vagy sütőmargarin)
A lekenéshez
1 db tojás
A tésztához 3 rúdhoz
A tejbe beletesszük az 1 ek cukrot, majd mikor langyos, belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A sót és 1 ek cukrot belerakjuk, majd a liszt közepét kimélyítjük, ahova beleültjük a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt öntjük.
Addig dagasztjuk míg, el nem válik az edény falától. Ezután 3 egyforma részre vágjuk. Nyugodtan dolgozhatunk is vele, mert nem kell keleszteni, annak ellenére, hogy élesztős tészta.
Egyenként henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait kb. 8 cm mélységben kissé ferdén, kb. kétujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk. Közepén, a simán hagyott részen 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, amire a tölteléket helyezzük.
Meggyes töltelék 1 rúdhoz
A meggyes töltelékhez a befőttet lecsöpögtetjük, a dióval, morzsával, cukorral és a fahéjjal összekeverjük.
Almás töltelék 2 rúdhoz
Almás töltelék: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, amennyire csak lehet. Ezt követően felolvasztjuk a vajat, ráöntjük az almát, hozzáadjuk a cukrot. Többször megkeverjük. Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz. Ha megpuhult a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.
A töltelék alá
A tésztát a töltelékekre egymásra hajtjuk úgy, mintha fonnánk, egyet balról, majd jobbról. A három rétes elfér egy gáztepsiben.
A tepsi kikenéséhez
Vajjal kikenjük a tepsit.
A lekenéshez
A felvert tojással lekenjük a rudakat.
sütési mód: alul-felül sütés
költség: 2000 Ft
elkészítettem: 1 alkalom
A hozzávalókat a vaj kivételével betettem a dagasztógépbe. 10 percig dagasztottam, majd a vajat kanalanként adagoltam a tésztához. Kb 5 perc alatt beledagasztottam a vajat is. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet keverőtálba szitáltam, a tojás sárgájával és a többi hozzávalóval - a langyos tej fokozatos adagolásával - jól kidolgozott kelt tésztát dagasztottam, letakarva langyos he...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: NehézTészta hozzávalóit összedolgozzuk téglalap alakúra nyújtjuk az egyik felét vékonyabbra arra csurgatunk 2 ek mézet a másik felét megkenjük tojással megszórjuk a töltelékkel majd fel...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA tésztához a lisztet egy tálba tesszük, 1dl tejben megfuttatjuk az élesztőt 1 kanál cukorral. Az élesztős tejet a liszthez adjuk, és a többi hozzávalóval együtt (tojássárgája , c...
Elkészítési idő: 60 +35sütés Nehézség: Nehéz