1000 g liszt
500 g vaj
500 ml langyos tej
100 g cukor
50 g élesztő
10 g só
2 db tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart belseje
Az 500 g vajból, és az összes liszt 20 %-át felhasználva, tehát 200 g lisztből, begyúrjuk a vajalapot. Vigyázzunk, hogy ne olvasszuk meg a vajat és ne is habosítsuk ki. Csak lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel. Most ennek a begyúrt vajnak, vegyük le a 20 %-át tehát 140 grammot és tegyük félre a tésztaalaphoz. A többi vajalapból formázzunk négyzet alakot és tegyük hűtőbe.
Az élesztőt keverjük el a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával. Majd a liszttel, a vajjal és a sóval gyúrjuk simára a tésztát. Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe és letakarva pihentessük 20 percet.
A tészta közepét hagyjuk kissé vastagabbra, négy irányban pedig nyújtsuk meg a tésztát, mint egy kis virágot. Helyezzük középre a megdermedt vajalapot, és csomagoljuk be a tésztába.
Kezdjük el széltében nyújtani a tésztát, igyekezzünk sarkosan. Most a tésztát „szimplán” kell behajtanunk. Ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát, jelöljük három egyenlő részre és a két oldalról hajtsuk egymásra. Az így kapott három réteget forgassuk el 90 fokban és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban. Most „duplán” kell behajtogatnunk, ez azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük négy egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe. Ismét fordítsuk el 90 fokban a tésztát, majd hűtőben 20 percig pihentessük. A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.
Kakaós csiga készítése
A cukrozott kakaópor aránya
30 g kakaópor
90 g cukor
A behajtogatott blundeltésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra. Kenjük meg olvasztott vajjal, vagy kakaóvajjal, de figyeljünk, hogy ne legyen forró. Szórjuk meg a felületét cukrozott kakaópórral, majd a felületét is spricceljük meg az olvasztott vajjal. Tekerjük fel a tésztát, nem túl szorosan. Az így kapott hengerből vágjunk 1 cm vastag szeleteket és helyezzük szilikon papíros tepsire. Maximum 35 percig kelesszük, majd 210 C-fokos gőzős sütőben 10-12 percig süssük.
Túrós táska készítése
Túrótöltelék
125 g túró
25 g cukor (ízlés szerint)
12 g búzadara
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
Az összetevőket egyszerűen gyúrjuk össze.
A blundeltésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra, és vágjuk fel 10*10 cm es négyzetekre. Vízzel kenjük meg a felületét. A kis négyzetek közepére helyezzünk dió nagyságú túrótölteléket, majd a tészta négy sarkát hajtsuk középre. Először két oldalról, majd alulról és felülről. Figyeljünk, hogy ne húzzuk, feszítsük a tésztát. 35 percig kelesszük majd 200 C-fokos gőzős sütőben 15 percig süssük, légkeveréssel.
http://farkasvilmos.blogspot.hu/2012/02/blundel-teszta-keszitese.html
Tészta: A tojás sárgáját a porcukorral, a vízzel habosra keverünk, majd hozzá adjuk a lisztet, sütőport és a habbá vert fehérjét. Két felé osztjuk a masszát, az egyikbe bele tessz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy tálba tesszük és jól összegyúrjuk. Ha nem akar összeállni a tészta, egy kevés tejföllel lazítjuk a masszát. Gyúrhatunk hozzá kevés aprított diót, vagy aszalt gyü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét kemény habbá verjük és fokozatosan belekeverjük a kristálycukrot és vaníliacukrot. Ha már a hab kemény és fényes, hozzáadjuk a felvert tojássárgát, végül óvatosan b...
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés Nehézség: NehézA leveles tésztát vágjuk fel 12 db egyforma csíkra. A sütőformát vékonyan kenjük le zsírral, majd tekerjük fel a tésztát. (én azért zsírozom le vékonyan, mert így könnyen lecsúszik...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes