menu

Családireceptkönyv.hu

Blundel tészta (túrós táska, kakaós csiga)


Írta:

Elk. idő: 4 óra
Adag: 12
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1000 g liszt
500 g vaj
500 ml langyos tej
100 g cukor
50 g élesztő
10 g só
2 db tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart belseje

Elkészítés:


Az 500 g vajból, és az összes liszt 20 %-át felhasználva, tehát 200 g lisztből, begyúrjuk a vajalapot. Vigyázzunk, hogy ne olvasszuk meg a vajat és ne is habosítsuk ki. Csak lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel. Most ennek a begyúrt vajnak, vegyük le a 20 %-át tehát 140 grammot és tegyük félre a tésztaalaphoz. A többi vajalapból formázzunk négyzet alakot és tegyük hűtőbe.
Az élesztőt keverjük el a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával. Majd a liszttel, a vajjal és a sóval gyúrjuk simára a tésztát. Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe és letakarva pihentessük 20 percet.
A tészta közepét hagyjuk kissé vastagabbra, négy irányban pedig nyújtsuk meg a tésztát, mint egy kis virágot. Helyezzük középre a megdermedt vajalapot, és csomagoljuk be a tésztába.
Kezdjük el széltében nyújtani a tésztát, igyekezzünk sarkosan. Most a tésztát „szimplán” kell behajtanunk. Ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát, jelöljük három egyenlő részre és a két oldalról hajtsuk egymásra. Az így kapott három réteget forgassuk el 90 fokban és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban. Most „duplán” kell behajtogatnunk, ez azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük négy egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe. Ismét fordítsuk el 90 fokban a tésztát, majd hűtőben 20 percig pihentessük. A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kakaós csiga készítése

A cukrozott kakaópor aránya
30 g kakaópor
90 g cukor

A behajtogatott blundeltésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra. Kenjük meg olvasztott vajjal, vagy kakaóvajjal, de figyeljünk, hogy ne legyen forró. Szórjuk meg a felületét cukrozott kakaópórral, majd a felületét is spricceljük meg az olvasztott vajjal. Tekerjük fel a tésztát, nem túl szorosan. Az így kapott hengerből vágjunk 1 cm vastag szeleteket és helyezzük szilikon papíros tepsire. Maximum 35 percig kelesszük, majd 210 C-fokos gőzős sütőben 10-12 percig süssük.
Túrós táska készítése

Túrótöltelék

125 g túró
25 g cukor (ízlés szerint)
12 g búzadara
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja

Az összetevőket egyszerűen gyúrjuk össze.

A blundeltésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra, és vágjuk fel 10*10 cm es négyzetekre. Vízzel kenjük meg a felületét. A kis négyzetek közepére helyezzünk dió nagyságú túrótölteléket, majd a tészta négy sarkát hajtsuk középre. Először két oldalról, majd alulról és felülről. Figyeljünk, hogy ne húzzuk, feszítsük a tésztát. 35 percig kelesszük majd 200 C-fokos gőzős sütőben 15 percig süssük, légkeveréssel.

http://farkasvilmos.blogspot.hu/2012/02/blundel-teszta-keszitese.html

Blundel tészta (túrós táska, kakaós csiga)

Kinek a kedvence ez a recept?


Kriszta
favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Puncs mignon
Puncs mignon

Az első lépés, hogy készítünk 3 piskótalapot, ami úgy néz ki, hogy 2 db 3 tojásos, és 1 db 4 tojásos piskótalap. A 3 tojásoshoz kell: 3 db tojás, 60 g cukor, 60 g liszt ½ csomag s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lusta túrós süti
Lusta túrós süti

A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport összekeverjük. A túrót összetörjük, belekeverjük a mazsolát, a citromhéjat, a vaníliás cukrot. Egy közepes tepsit a vaj 1/3 részével...

Elkészítési idő: 60perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Habos lekváros krémes
Habos lekváros krémes

A tészta hozzávalóiból jól nyújtható tésztát gyúrtam, és egy fél órát a hűtőbe tettem. 2 részre osztottam a tésztát, és kinyújtottam majd a lapokat baracklekvárral megkentem (az e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anikó
Édes kuszkusz
Édes kuszkusz

1. Forraljunk fel 2 dl vizet, majd öntsük rá a kuszkuszra és hagyjuk állni 15 percig. Közben a túrót, a tojássárgáját, a tejfölt, a citrom levét és héját, valamint az eritrit-et k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk