Fánkok:
fél bögre vaj
1 bögre víz
1 bögre liszt
4 tojás
pici só
Az eredeti profiterol krém:
fél l tej
12 dkg cukor
5 dkg búzadara
2,5 dkg liszt
2 tojás
1 vaníliás cukor
1 ek vaj
1 habtejszín (250 ml, felverve)
Csokiszósz:
1 bögre tej
1/3 bögre tejszín
2 ek vaj
25 dkg csoki (jó minőségű étcsoki)
Fánkok:
Egy edényben lassú tűzön felforraljuk a vizet, vajat, sót, és összekeverjük a liszttel.
Levesszük a tűzről, és egyenként hozzákeverjük a tojásokat, addig keverjük, amíg egy gombócba összeáll.
A tésztából sütőpapírral bélelt tepsibe kanalanként kis halmokat rakunk, 220 fokon 5 percig, utána 180 fokon 10 percig sütjük.
Krém:
A tejet a fele cukorral és a vaníliával lassú tűzön melegítjük, egy másik edénybe a cukor másik felét, a lisztet, búzadarát és a tojásokat összekeverjük.
Amikor a tej már gőzölög, hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a lisztes masszát, simára keverjük, sűrűre főzzük, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a vajat, utána addig kavarjuk, amíg elolvad a vaj és hagyjuk kihűlni.
Amikor langyosra hűlt, a felvert habtejszínt hozzákeverjük a krémhez.
Csokiszósz:
Egy edénybe töltjük a tejet, tejszínt, vajat, beledaraboljuk a csokit, és lassú tűzön folyamatosan csomómentesre keverve forraljuk, langyosra hűtjük.
A kis fánkocskákat a krémmel megtöltjük, egy magasabb falú tálba egymás mellé rakjuk. A csokiszósszal leöntjük a megtöltött fánkokat. Hűtőben jól lehűtjük, és tálalhatjuk.
Aki szeretné, a csoki szószt márványosra keverheti egy kis felvert tejszínnel (a képen én is így csináltam), de ez elhagyható.
sütési hőfok: 180°C
Kenjünk ki a szilikon, vagy teflon muffin formákat Ramaval, majd szórjuk be kristálycukorral. Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. Gőz felett olvasszuk fel a csokoládét, tegyük fé...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Közepes50 dkg túró, 25 dkg porcukor, 12,5 dkg margarin, 2 cs. vani.cukor, 1 cs. vaníliás pudingpor, 4 tojás sárgája, 4 tojás fehérje habbá verve a végén kerül bele! Összekeverni és ráönte...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes25 dkg kristály cukrot megpirítok /karamelizálok/, mikor szép barnás a színe felöntöm kb 2 dcl vízzel és hagyom lassan forrni, addig kevergetem míg a karamell elolvad. Hagyom elfor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kiflit karikázzuk fel (én a karikákat még elfeleztem). A tejet tegyük fel melegedni, vigyázzunk, hogy ne forrjon fel! A tejhez tegyük a reszelt citromhéjat. A mákot keverjük össz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű