Fánkok:
fél bögre vaj
1 bögre víz
1 bögre liszt
4 tojás
pici só
Az eredeti profiterol krém:
fél l tej
12 dkg cukor
5 dkg búzadara
2,5 dkg liszt
2 tojás
1 vaníliás cukor
1 ek vaj
1 habtejszín (250 ml, felverve)
Csokiszósz:
1 bögre tej
1/3 bögre tejszín
2 ek vaj
25 dkg csoki (jó minőségű étcsoki)
Fánkok:
Egy edényben lassú tűzön felforraljuk a vizet, vajat, sót, és összekeverjük a liszttel.
Levesszük a tűzről, és egyenként hozzákeverjük a tojásokat, addig keverjük, amíg egy gombócba összeáll.
A tésztából sütőpapírral bélelt tepsibe kanalanként kis halmokat rakunk, 220 fokon 5 percig, utána 180 fokon 10 percig sütjük.
Krém:
A tejet a fele cukorral és a vaníliával lassú tűzön melegítjük, egy másik edénybe a cukor másik felét, a lisztet, búzadarát és a tojásokat összekeverjük.
Amikor a tej már gőzölög, hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a lisztes masszát, simára keverjük, sűrűre főzzük, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a vajat, utána addig kavarjuk, amíg elolvad a vaj és hagyjuk kihűlni.
Amikor langyosra hűlt, a felvert habtejszínt hozzákeverjük a krémhez.
Csokiszósz:
Egy edénybe töltjük a tejet, tejszínt, vajat, beledaraboljuk a csokit, és lassú tűzön folyamatosan csomómentesre keverve forraljuk, langyosra hűtjük.
A kis fánkocskákat a krémmel megtöltjük, egy magasabb falú tálba egymás mellé rakjuk. A csokiszósszal leöntjük a megtöltött fánkokat. Hűtőben jól lehűtjük, és tálalhatjuk.
Aki szeretné, a csoki szószt márványosra keverheti egy kis felvert tejszínnel (a képen én is így csináltam), de ez elhagyható.
sütési hőfok: 180°C
Tészta: 2 csomag gesztenyemasszát össze dolgozunk 25 dkg darált keksszel, 10 dkg rámával, majd egy (1) cm vastagra kinyújtjuk. Krém: 9 dl tejben megfőzünk három csomag vaníliás pu...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűElőmelegítjük a sütőt 220 fokra. Az olajt, a vizet, a sót és a cukrot felforraljuk egy nagyobb serpenyőben, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az átszitált lisztet. Add...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást kikeverjük a cukrokkal és a lereszelt almával. A sütőport összekeverjük a liszttel, a kávéval és dióval, majd az almás masszához adjuk, és fakanállal összeforgatjuk. Sü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőveszünk két edényt. Az egyikben kikeverjük a vajat, cukrot, vaníliáscukrot és tojást. A másikban összekeverjük lisztet a zabpehellyel, kókuszreszelékkel, csokipasztillával, őröl...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz