Sárgarépa-főzelék
1 kg sárgarépa
másfél ek. cukor
vaj
tej
só
Zöldségpogácsa
zöldségek (itt: sárgarépa, patisszon)
zsemlemorzsa
sajt
vöröshagyma
tojás
só
Megmostuk, meghámoztuk a zöldségeket (sok sárgarépa, 5-6 nagy darab, kb. egy kiló meg egy kisebb patiszon). (Apatiszont ki is kellett volna magozni…)
Lereszeltük hosszabb darabokra a répát, aztán a patisszont.
Egy nagy fazékban vajat melegítettünk, ebbe tettük a répát, rá még egy kis vajat, pici sót, és fedő alatt hagytuk fél órát puhulni.
Eközben (folytattuk a reszelést és) megreszeltünk némi sajtot is, felütöttünk egy tojást, a reszelt zöldségeket egymással, sóval, a tojással, az apróra vágott hagymával és a sajttal összekevertük egy fakanállal. Annyi zsemlemorzsát adtunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk, ezt is jól elkevertük. Kis lapított pogácsákat formáztunk belőle, amiket zsemlemorzsába forgattunk, majd bő olajban kisütöttünk.
Közben a főzelékhez a fél óra letelte után hozzáadtuk a cukrot, és így is állni hagytuk egy kis ideig. Ezután jött hozzá a tej, kisebb adagokban, hogy a kívánt sűrűséget és levességet elérjük. Eközben még puhult és sűrűsödött a főzelékünk. Kóstolás után kiegészítettük még egy kis vajjal és cukorral, majd készre pároltuk.
1. A megpucolt, megmosott krumplit karikára vágjuk, és a babérlevéllel annyi sós vízben, ami szűken ellepi, megfőzzük. 2. Az olajból a liszttel rántást készítünk, megszórjuk a maj...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyűa hús olajon megpirítjuk hozzáadjuk az anyagokat és összefőzzük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és egy lábosban vizet forralunk. A lobogó forró vízbe dobjuk a megpucolt, megmosott spenótleveleket és 1 perc múlva ki is k...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tököt kevés vízben (elég sok levet enged) tesszük fel főni sóval és kevés ecettel. Közben zsemleszínű rántást készítünk, melybe beledinszteljük a vöröshagymát, megszórjuk kevés p...
Elkészítési idő: 1/2 óra Nehézség: Nehéz