Sárgarépa-főzelék
1 kg sárgarépa
másfél ek. cukor
vaj
tej
só
Zöldségpogácsa
zöldségek (itt: sárgarépa, patisszon)
zsemlemorzsa
sajt
vöröshagyma
tojás
só
Megmostuk, meghámoztuk a zöldségeket (sok sárgarépa, 5-6 nagy darab, kb. egy kiló meg egy kisebb patiszon). (Apatiszont ki is kellett volna magozni…)
Lereszeltük hosszabb darabokra a répát, aztán a patisszont.
Egy nagy fazékban vajat melegítettünk, ebbe tettük a répát, rá még egy kis vajat, pici sót, és fedő alatt hagytuk fél órát puhulni.
Eközben (folytattuk a reszelést és) megreszeltünk némi sajtot is, felütöttünk egy tojást, a reszelt zöldségeket egymással, sóval, a tojással, az apróra vágott hagymával és a sajttal összekevertük egy fakanállal. Annyi zsemlemorzsát adtunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk, ezt is jól elkevertük. Kis lapított pogácsákat formáztunk belőle, amiket zsemlemorzsába forgattunk, majd bő olajban kisütöttünk.
Közben a főzelékhez a fél óra letelte után hozzáadtuk a cukrot, és így is állni hagytuk egy kis ideig. Ezután jött hozzá a tej, kisebb adagokban, hogy a kívánt sűrűséget és levességet elérjük. Eközben még puhult és sűrűsödött a főzelékünk. Kóstolás után kiegészítettük még egy kis vajjal és cukorral, majd készre pároltuk.
A krumplit megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk, vagy karikára vágjuk - ahogy szeretjük. Az olajat egy közepes lábasban felhevítjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig kis l...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűOlajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával és a tököt beletéve megsózzuk. Fedő alatt, időnként megkeverve a tököt saját levében puhára pároljuk, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsiradékon megdinszteljük a z.paprikát, a paradicsomot, majd hozzáadjuk a fokhagymát (esetleg 1 teáskanál pirospaprikát) és a cukrot. Ráöntjük a zöldbabot és a sót, valamint anny...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes