Sárgarépa-főzelék
1 kg sárgarépa
másfél ek. cukor
vaj
tej
só
Zöldségpogácsa
zöldségek (itt: sárgarépa, patisszon)
zsemlemorzsa
sajt
vöröshagyma
tojás
só
Megmostuk, meghámoztuk a zöldségeket (sok sárgarépa, 5-6 nagy darab, kb. egy kiló meg egy kisebb patiszon). (Apatiszont ki is kellett volna magozni…)
Lereszeltük hosszabb darabokra a répát, aztán a patisszont.
Egy nagy fazékban vajat melegítettünk, ebbe tettük a répát, rá még egy kis vajat, pici sót, és fedő alatt hagytuk fél órát puhulni.
Eközben (folytattuk a reszelést és) megreszeltünk némi sajtot is, felütöttünk egy tojást, a reszelt zöldségeket egymással, sóval, a tojással, az apróra vágott hagymával és a sajttal összekevertük egy fakanállal. Annyi zsemlemorzsát adtunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk, ezt is jól elkevertük. Kis lapított pogácsákat formáztunk belőle, amiket zsemlemorzsába forgattunk, majd bő olajban kisütöttünk.
Közben a főzelékhez a fél óra letelte után hozzáadtuk a cukrot, és így is állni hagytuk egy kis ideig. Ezután jött hozzá a tej, kisebb adagokban, hogy a kívánt sűrűséget és levességet elérjük. Eközben még puhult és sűrűsödött a főzelékünk. Kóstolás után kiegészítettük még egy kis vajjal és cukorral, majd készre pároltuk.
Az apró kockára vágott sárgarépát és karalábét az olajon megfuttattam, megsóztam, borsoztam, meghintettem a nyírfacukorral majd a borsóval együtt kis lángon dinszteltem. Amíg a zöl...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűAz olajból és a lisztből vékony rántást készítek, majd belenyomom a fokhagymát, és delikáttal fűszerezem. Felöntöm a tejjel és ha felforrt bele teszem a parajpürét. Készre főzöm....
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyűa húst a sóval,babérlevéllel a vékonyra szelt hagymával felteszem főni.....a káposztát átmosom és lecsurgatom...mikor a hús már majd nem puha hozzá teszem a káposztát egyet forralo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA spenótot 2-3 percig fedő alatt nagy lángon melegítjük, majd ugyanennyi ideig pihenni hagyjuk a tűzhely mellett. Az olajon zsemleszínűre pirítom a lisztet, bele a só, bors, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű