- 600 g liszt
- 3,9 dl tej
- 60 g vaj
- 30 g élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tk só (ízlés szerint)
- kicsi tej, vagy tojás a megkenéshez
Az élesztőt pici cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a lágy vajjal és felfuttatott élszetővel összedolgozzuk, hogy egységes tésztát kapjunk.
45-60 percig pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Elosztjuk 3 cipóra és tovább kelesztük még kb. 20-30 percig.
A cipókat kör alakúra nyújtjuk és sugár irányban felosztjuk 4 vagy 6 cikkre. A háromszögeket a szélesebb feléről indulva feltekerjük és kiflivé formázzuk. Szilikonos sütöpapírral kibélet tepsire pakoljuk a kifliket és tovább kelesztjük 15-20 percig. Kelesztés után tejjel, vagy tojással megkenjük és a 180 °C -ra (légkeverés) előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg szép halványpiros lesz.
Egy nagyon egyszerű kenyérpótlót szeretnék megosztani veletek, ami kevés hozzávalót igényel, hamar elkészül és nagyon kiadós. Nekem kihűtve jobban ízlett, mint melegen és az áll...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszthez hozzáadtam a meleg vizet és a sót. Az élesztőt belemorzsoltam (nem futtattam fel) és hozzáadtam az olajat. Ezeket a robotgép dagasztó spiráljával jól kidolgoztam. Kb....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKevés langyos tejbe egy kiskanál cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet sóval, cukorral elkeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a két tojássár...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűA liszteket beleszitáljuk egy nagy tálba, belekeverjük a sót. A tejet külön meglangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot, elkeverjük, a lisztes tálba öntjük. Alaposan elkeve...
Elkészítési idő: 30+2 óra 10 per Nehézség: Könnyű