250 g liszt + 750 g liszt,
25 g élesztő,
20 g só,
100 g vaj,
250 g lisztből, 25 g élesztőből, csipetnyi cukorból és megfelelő mennyiségű langyos tejből lágy kovászt készítünk. Ha jól megkelt összedolgozzuk 750 g liszttel, 20 g sóval, kávéskanálnyi cukorral, 100 g vajjal és annyi tejjel, hogy se lágy, se kemény ne legyen. Jól megdagasztjuk és letakarva, meleg helyen megkelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán 6 egyforma méretű cipót formálunk belőle és azokat másfél órás kelesztés után kb. 3 mm vastag kerek lapokká nyújtjuk ki. Egy-egy ilyen lapot négyfelé vágunk, majd az így nyert háromszögeket a szélesebb végüknél kezdve összesodorjuk. Kiflialakban meghajlítva tepsibe rakva még egyszer megkelesztjük őket. Majd az előbbi módon vizezett tojással bekenve szép pirosra sütjük.
A császárzsemle ugyanígy készül, csak négyfelé vágott cipókból gömböket formálunk, majd a tetejüket négyfelé vagdalva, vizes tojással megkenve sütjük meg.
Langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval. Amikor az élesztő felfutott a liszthez hozzáadjuk az áttört főtt burgonyát, az éle...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesKézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót és a porcukrot krémesre keverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat. Ezután már kézzel dolgozom bele a sütőporral és pici sóval...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű