250 g liszt + 750 g liszt,
25 g élesztő,
20 g só,
100 g vaj,
250 g lisztből, 25 g élesztőből, csipetnyi cukorból és megfelelő mennyiségű langyos tejből lágy kovászt készítünk. Ha jól megkelt összedolgozzuk 750 g liszttel, 20 g sóval, kávéskanálnyi cukorral, 100 g vajjal és annyi tejjel, hogy se lágy, se kemény ne legyen. Jól megdagasztjuk és letakarva, meleg helyen megkelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán 6 egyforma méretű cipót formálunk belőle és azokat másfél órás kelesztés után kb. 3 mm vastag kerek lapokká nyújtjuk ki. Egy-egy ilyen lapot négyfelé vágunk, majd az így nyert háromszögeket a szélesebb végüknél kezdve összesodorjuk. Kiflialakban meghajlítva tepsibe rakva még egyszer megkelesztjük őket. Majd az előbbi módon vizezett tojással bekenve szép pirosra sütjük.
A császárzsemle ugyanígy készül, csak négyfelé vágott cipókból gömböket formálunk, majd a tetejüket négyfelé vagdalva, vizes tojással megkenve sütjük meg.
1. Egy műanyag tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük mikrohullámú sütőben. Ha nincs mikró, akkor tűzhelyen, tűzálló edényben. Csak meleg legyen, ne forró. 2. Ezután ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztekhez öntjük, hozzáadjuk a sót, a nyírfacukrot, a joghurtot, az olajat, és kidagasztjuk. A kész, puha tésztát letakarva a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesHozzávalókat egy tálba összeöntöm, majd dagasztógépbe a legmagasabb fokozaton 10 percig dagasztom. A “tésztát” 15-20 percig állni hagyon, majd ha a sikérváz megerősödik még egyszer...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral, s összegyúrjuk a többi hozzávalóval, kivéve a kakaót. Elfelezzük, s a kakaót is hozzágyúrjuk az egyik részéhez. Meleg helyen, letakarv...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű