A macaron tésztához
200 g porcukor
200 g mandulaliszt (darált mandula)
75 g tojásfehérje
200 g kristálycukor
65 ml víz
75 g tojásfehérje
ételfesték - piros
A díszítéshez
szezámmag
A töltéshez
málna dzsem
ganache töltlék
1
A porcukrot, mandulalisztet, és az első adag tojásfehérjét egy tálba mérjük. Kezünkkel alaposan összekeverjük, összedolgozzuk marcipán szerű masszává.
2
Ezt követően a vizet a kristálycukorral a tűzhelyre tesszük, és közepes hőfokon, pontosan 121 C-ig főzzük.
3
Míg a cukorszirup fő, a második adag tojásfehérjét elkezdjük habosítani. Kemény habbá verjük.
4
Mikor a cukorszirup elérte a 121 C-t, folyamatos habosítás mellett hozzácsurgatjuk a kemény fehérjehabhoz.
5
További habosítás mellett hozzáadjuk a habhoz a piros ételszínezéket is. Majd kihűlésig habosítjuk a fehérjét.
6
Ezután kis részletekben a korábban elkészített marcipán szerű masszához keverjük a tojáshabot egy keverőkanállal, nem habverővel! Mikor az összes hab benne van, a csokoládétemperáláshoz hasonló mozdulatokkal simára "kenjük" a masszát. Nem kell félteni a habot, itt egyáltalán nem baj, ha összeesik. Szép sima masszává kell dolgozni a keveréket!
7
Sima csöves nyomózsákba szedjük a masszát - ha tehetjük, a zsákban hagyjuk fél órát állni a masszát -, és szilikonos sütőpapírra - csak szilikonoson fog működni! - 2-3 cm távolságra egymástól szabályos kör alakokat nyomunk. Ha kinyomtuk, az asztalhoz csapkodjuk a lemezt, hogy kicsit elterüljenek.
8
Minden második sort megszórunk kevés szezámmaggal, majd 40-50 percen át hagyjuk bőrösödni a macaronokat.
9
A bőrösítés után 130 C-ra előmelegített sütőben 20-25 percen át sütjük őket légkeverés nélkül. Szép világosnak kell maradniuk sütés végére, nem szabad, hogy megpiruljanak sehol a macaronok!
10
Kisütés után a lemezen hagyjuk kihűlni őket. Ezután sűrűre főzött málnalekvárral töltjük - még jobb, ha ganache töltelékkel -, és betöltés után fél napig hűtőben, légmentesen lezárva pihentetjük az elkészült málnás macaronokat! Azért fontos légmentesen lezárva tárolni, mert különben a hűtőben lévő párától teljesen felpuhul a roppanós kéreg!
2,5 dl vizet, 15 dkg zsírt felforralunk, majd hozzákeverünk 15 dkg lisztet. Összefőzzük, 15-20 percig állni hagyjuk. Utána 6 tojást egyenként belekeverünk. Kettő lapot sütünk tepsi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHideg vízben lágyítsd meg a zselatinlapokat. Facsard ki a citromat. Öntsd a citrom levét egy főzőtálba. Keverj hozzá 70 g cukrot (a többi 100 g-ra később lesz szükség) , önts hozz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés módja 1. A lisztet, a puha vajat, a porcukrot és a tojássárgáját egy tálba tesszük. 2. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, majd amikor feloldódott, hozzáadjuk a lisz...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KözepesElkészítés: A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben összekeverjük, majd 2db félkeménységű cipót formálunk belőle. Ha nem akar összeállni,akkor tegyünk bele 2-3ek tejet. A t...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes