1 kg csirkemáj
40 dkg szeletelt bacon
őrölt feketebors
majoránna
szárnyas fűszerkeverék
Tisztítsd meg a csirkemájat. Vágd le róla a szívet ha azzal együtt van, az inas-eres részeket, és vágd ketté olyan darabokra, amik természetesen adják magukat a csirkemájból.
Terítsd le a bacon csíkokat egy vágódeszkára vagy munkapultra, és helyezz az egyik végükre egy-egy csirkemáj darabot.
Egy fél csirkemájhoz az általában kapható bacon csíkokat félbe lehet vágni, a 10-12 cm-es szalonna pont elég rá. Ha túl rövid, akkor ugyanis sütés közben szétesik, ha túl hosszú akkor félig sült bacon nyers csirkemájjal lesz a végeredmény.
A csirkemájat ilyenkor érdemes ízesíteni, hogy az eredmény még tökéletesebb legyen. Sózni ne sózd, a szalonna sóssága elég, a plusz sótól csak keményebb lenne a máj. Egy leheletnyi frissen őrölt borssal, apróra vágott zsályával vagy majoránnával szórd meg, ízlés szerint.
Csirkemáj bacon falatok: tedd a májat a baconre és fűszerezd
Tedd a májat a baconre és fűszerezd
Ahogy a képen láthatod, én az egyik felébe vittem egy kis csavart. Egy-egy friss zsályalevelet fektettem a máj alá, megborsoztam és úgy tekertem fel. A zsályának nagyon erős íze van, ez a megoldás sok embernek túl erős ízű, de egyszer érdemes kipróbálni.
Csirkemáj bacon falatok: zsályalevélbe és baconbe tekert csirkemáj
Zsályalevélbe és baconbe tekert csirkemáj
A rövidebbik oldalról kezdve tekerd fel a bacont úgy, hogy köntösként vegye körbe a csirkemájat. Nem kell nagyon szorosan, de lazán sem. Úgy ahogy a máj természetes rugalmassága engedi.
Egy nagy serpenyőt forrósíts fel, és önts bele egy evőkanál olajat. Ha elég forró, akkor vedd vissza a lángot közepes alá, és tedd bele a baconös csirkemájakat. Ahhoz, hogy ne essenek szét sütés közben úgy rendezd el őket, hogy először a bacon széle legyen lefelé, vagyis ahol a tekerés véget ér. Így az első oldal sülésekor összesül a bacon, és a továbbiakban már nem fog szétesni.
A bacon szélével lefelé kezdd el sütni őket
Közepes láng és takarék között süsd, a tűzhelyed erősségétől függően. Finoman épphogy sercegjen, de ne égjen vagy piruljon gyorsan. A cél az, hogy a bacon lehetőleg minél ropogósabbra süljön, és közben a maradék hőtől és a szalonna zsírjától a csirkemáj szuperpuha, szinte krémes maradjon. Ehhez kb. 5-5 percig kell sütni három oldalon. Ahogy tekeredik és sül a baconös csirkemáj ugyanis általában egy háromszög-jellegű alakot vesz fel. Így minden része átsül a májnak is és a szalonnának is.
Ha először készíted, akkor mielőtt kivennéd érdemes ellenőrizni. A csirkemáj ugyanis nem az az étel, amit félig átsütve eszünk, másrészt viszont túlsütve és keményen szerintem borzalmas. Az ideális baconbe tekert csirkemáj középen kettévágva teljesen átsült, már sehol sem rózsaszín, ugyanakkor olyan puha és krémes, mint a legjobb minőségű májkrém.
Ha több adagban sütöd, akkor a sütések között öntsd le a kisült zsírt, így ropogósabb lesz a bacon.
A sütésen múlik, hogy milyen lesz
A baconbe tekert csirkemáj ideális party falat, viszont legalább ennyire hizlal is. Nem tudom, mennyi lehet a zsír- és kalória tartalma, de gyanítom, hogy a kalória-mérő felső sávját majdnem kiüti. Ettől függetlenül nagyon finom, és hidegen-melegen is tökéletes, csak javaslom, hogy könnyebb falatokat, pl. valamilyen zöld salátát is tálalj hozzá!
A mustáros-sonkáshoz A sonkát felvágjuk, és az aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a felvágott újhagymát, a mustárt és a vajat. Jól összedolgozzuk, ha szükséges, ízesítjük. Hűtőben hete...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összekeverjük és kis időre pihentetjük, amíg a liszt kicsit megdagad (addig felmelegítjük az olajat a sütéshez). Belekanalazunk néhány kanállal a masszából a forró o...
Elkészítési idő: kb. 15-20 perc Nehézség: KönnyűÁztatás A lencsét szükség esetén 1-2 órára vízbe áztatjuk. Lencse megfőzése Sós, borsos vízben feltesszük főzni, a babérlevéllel, fokhagymával és hagymával ízesítjük a főzőlev...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű